Хто не витребує свій пай – землю втратить
Україна

Хто не витребує свій пай – землю втратить

28 серпня 2021, 15:28
0
0
Сподобалось?
0

Отримавши право продавати свої земельні ділянки, не всі знають, що можуть його… втратити. Мова про тих, у кого досі не оформлені належним чином паї. Якщо все не зробити вчасно, можна залишитися без батьківської землі.

Юристи наголошують: без кадастрового номера не можливо ні продати землю, ні юридично правильно оформити договір оренди. Тож  слід поспішити, щоб нічого не втратити.

– Якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності, він вважатиметься таким, що відмовився від одержання земельної ділянки, – пояснили у Міністерстві юстиції.

Нагадуємо: отримання кадастрового номера земельної ділянки – необхідна умова для реєстрації права власності. Як його присвоїти? Слід звернутися із заявою в Держгеокадастр, надавши повний пакет документів: заяву щодо державної реєстрації земельної ділянки (можна подавати і в паперовій, і в електронній формі); оригінал документації із землеустрою, який є підставою для формування земельної ділянки; документацію із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

Щодо паїв, отриманих у власність до 2004 року, відомості про яких не внесені до Державного реєстру земель, то їх реєстрація відрізняється. Вона проводиться на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на тій місцевості, де він знаходиться) за заявою власника. У Держгеокадастрі повинні протягом 14 днів розглянути ці документи і ухвалити свій вердикт: або привласнити ділянці кадастровий номер, або, у випадку відмови, пояснити причину відмови.

Світлана РІДНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися