Віктор ГУРНЯК
Україна

Волонтер-фотограф героїчно загинув на війні, тримаючи окроплений власною кров'ю прапор

6 вересня 2021, 14:00
0
2
Сподобалось?
2

Журналіст загинув, тримаючи синьо-жовтий прапор

29 серпня під час вшанування пам’яті захисників України найвищі нагороди держави – «Золоту Зірку» – отримали батьки двох загиблих бійців: Святослава Горбенка з Києва і Віктора Гурняка з Тернопільщини. Віктор – журналіст, фотограф.

На фронті його прозвали «Олігархом»

Віктор Гурняк народився у селі Городниця Гусятинського району і прожив лише 27 років. Вже у 14 літ вступив до «Пласту» і почав фотографувати. Його світлини були настільки яскравими і вражаючими, що їх розміщували найвідоміші українські та світові видання. Останні роки жив у Львові.

– Коли у 2013-му році у Києві побили студентів, син покликав нас з батьком до комп’ютера і каже: «Я мушу їхати до Києва», – згадує мама Марія Гурняк. – Я ж маю це висвітлювати, писати на «Інсайдер», УНІАН, на «Ройтерс». І він тоді просто захопився тим духом Майдану, не зміг бути осторонь.

У ролі фотографа Вітя пройшов весь Майдан, пережив усі найзапекліші бої. Легко міг відкласти свою камеру і допомогти тим, хто цього потребував – активістам, медикам. У ті спекотні дні почав волонтерити. Возив до столиці продукти і одяг для 15-ї сотні. А після Революції Гідності Віктор допомагав військовим на Сході. Він запалив ідеєю волонтерства своїх друзів і навіть тата.   

– Одного разу він дзвонить: «Тату, треба поїхати в Німеччину, забрати каски. Бо багато почалося бойових дій, хлопці гинуть, а касок немає», – гордість і сум одночасно у голосі батька Петра. – Я бусом своїм поїхав в Італію, бо Німеччина не прийняла. Привезли 500 касок і 11 ящиків кевларових пластин. Так я став йому допомагати. Хлопці назвали його «Олігархом», бо він, крім того, що возив продукти, одяг і взуття, ще доставляв машини.

Знявся у кліпі про бій УПА в Загорівському монастирі

У липні 2014 року Віктор прийняв присягу «Айдару» і став добровольцем. Він дуже добре стріляв. А коли відкладав зброю, брав до рук фотоапарат. Йому важливо було показувати світу, що відбувається на війні. Через три місяці, 19 жовтня, Віктор загинув, рятуючи поранених бійців поблизу Щастя Луганської області. Друзі кажуть, що Вітя завжди був таким самовідданим і добрим.

– Нас накрило мінометними обстрілами, але Віктор уцілів після першого. Проте був поранений один десантник. Вітя почав надавати йому першу допомогу, вантажити його в автомобіль. Раптом знову почався мінометний обстріл, і в цей момент заглухла машина, – згадує побратим з «Айдару» Михайло Білянський. – Командир по рації казав йому, щоб кинув цю машину, лягав на землю, але він не послухав. Відповідав, що в десантника важкі поранення і його треба вивезти. А потім загинув.

В останньому своєму дописі у соцмережі, за тиждень до смерті, Віктор писав про побратимів, які віддали своє життя за Україну: «До сліз… Мені найбільше хочеться вірити, що ми пам’ятатимемо подвиг усіх, хто віддав своє життя за нас з вами. Вони, без сумніву, герої, як і всі інші, котрі ще живі. Перед очима пробігають їхні усмішки, жарти. Боляче, але не можна зупинятися. Запитай себе: а що ти зробив для перемоги? Ворог не лише зовнішній, а й внутрішній. Вбий його в собі, і це буде помста за їхню смерть».

Віктор Гурняк завжди носив із собою прапор України. Він загинув, тримаючи біля себе синьо-жовтий стяг, який був окроплений його кров’ю.

За чотири роки до загибелі знявся у кліпі гурту «Тартак» про героїв, які віддали своє життя за незалежність України. Його знімали у напівзруйнованому Загорівському монастирі у колишньому Локачинському районі Волині. Тут відбувся героїчний бій УПА. На відео Віктор Гурняк – патріот з перев’язаною головою, який гине від рук енкаведистів. Надзвичайно пророче.  

Донечці Віктора Юстині було два рочки, коли російські найманці вбили її татка. Вона знає його лишень по фото. А ще Віктор живе у спогадах: коханої дружини Ірини, тата, мами, сестри, друзів – тих, кому пощастило його знати. Добрий, усміхнений, найкращий.  

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися