Землю зможуть продати не всі: роз’яснення фахівця
Україна

Землю зможуть продати не всі: роз’яснення фахівця

12 вересня 2021, 16:28
0
1
Сподобалось?
1

Головне – вчасно оформити пай

Ми започатковуємо рубрику «Юрист радить». Консультуватиме читачів адвокатка Вікторія Доманська. Вона – керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Правова Допомога № 1». Свого часу працювала у державних та приватних структурах, надає широкий спектр юридичних послуг у сферах сімейного, земельного, трудового та кримінального права. Також спеціалізується на питаннях, пов’язаних зі спадщиною, кредитами та нерухомістю. Почнемо з найболючіших питань для наших селян – земельних.

«Нас у батьків троє дітей. І тато, і мама були колгоспниками. Після їхньої смерті усіма паями користувався один брат. Так років з десять. Ми б із сестрою хотіли переоформити на себе землю, що має нам належати по спадщині. Як це зробити? (Іван Ш., Луцький район).

– Найперше потрібно дізнатися, чи ваш брат оформив право власності на ці паї. Тобто, чи він отримав спадщину офіційно, чи просто користується даними паями. Якщо право власності не оформлено і спадщина ніким не прийнята, потрібно звернутися до державного або приватного нотаріуса з відкриттям спадкової справи і офіційно отримати свідоцтво про право на спадщину. Коли є троє дітей, відповідно, буде три спадкоємці: кожен отримає по 1/3 від спадкового майна. Якщо нотаріус відмовить вам у відкритті спадкової справи, що, швидше за все, буде, бо минуло 10 років і не факт, що ви були зареєстровані зі спадкодавцями в момент їхньої смерті (згідно із законом, якщо спадкоємці зареєстровані разом зі спадкодавцями в момент їхньої смерті за однією адресою, то вони вважаються такими, що отримали спадщину автоматично), у зв’язку з пропущенням строків для отримання спадщини, можна звертатися з позовною заявою про поновлення строків на прийняття спадщини до суду і після цього отримати спадщину і оформити право власності.

«Як дізнатися вартість землі, щоб нас не надурили при продажі паїв?» (Оксана М., смт Ратне, Волинська область).

– При продажі земельної ділянки вам необхідно зробити експертну грошову оцінку земельної ділянки. Для цього треба мати такі документи: державний акт про право власності на землю, свідоцтво про право власності або договір оренди землі, акт постійного користування; паспорт та ідентифікаційний код фізичної особи – власника земельної ділянки або установчі документи юридичної особи (витяг, виписка); витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно (за наявності); актуальний витяг з державного земельного кадастру (ДЗК). Важливо: строк дії звіту про оцінку для цілей оподаткування становить не більше шести місяців від дати оцінки. Термін отримання експертної грошової оцінки земельної ділянки становить від одного до трьох днів.

«20 років тому я придбав хату із земельною ділянкою, яка досі не приватизована. Чи можу я її приватизувати зараз? Як це зробити?» (Андрій К., м. Ківерці, Волинська область).

– Приватизувати нерухомість та земельну ділянку можна, якщо у вас є будь-які правовстановлюючі документи на нерухомість та земельну ділянку на попереднього власника і документи, які свідчать про придбання вами цього будинку. Необхідно звернутися до державного реєстратора, надати йому повний пакет документів та оформити право власності. Якщо якихось документів немає, можна набути право власності за рішенням суду.

«У нас з чоловіком не оформлена земля. Чули, що паї, які людям дали до 2004 року, підуть у користь держави, їх в людей заберуть. Чи так це?» (Світлана Т.,                                                     смт Любешів, Волинська область).

– Не зовсім так. Якщо до 1 січня 2025 року власник паю або його спадкоємець не оформить право власності на цю земельну ділянку, тоді він вважатиметься таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. А до цього часу ділянка буде «незатребуваною». Тому поспішіть оформити документи.

«Як передати пай у спадок? Чи змінилися правила у зв’язку із земельною реформою? (Олег Р., м. Ковель).

– Для того, щоб ваші спадкоємці точно отримали у спадок належні вам паї, найперше потрібно оформити право власності на них. Повторюсь: якщо до 2025 року право власності не буде зареєстроване, ці земельні ділянки перейдуть у власність держави, й у спадок їх передати не можна буде. Якщо земля оформлена правильно, процедура оформлення спадщини не змінилася.

«Чи обов’язково звертатися до нотаріуса при оформленні документів на продаж землі? Можливо, підкажете, як це все зробити самому, без зайвих витрат?» (Олена Б., м. Луцьк).

– Так, нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки є обов’язковим.

Дорогі читачі, якщо у вас є запитання до юриста, надсилайте їх на адресу: м. Луцьк, вул. Шопена, 22, офіс 99. Або телефонуйте: 067-3617717.

Підготувала Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися