На рукотворному острові православна церква
Україна

Ікону Богородиці вишили волоссям

12 вересня 2021, 20:37
0
1
Сподобалось?
1

Біля містечка Пераст у Чорногорії є рукотворний острів, що називається «Божа Матір на скелі». За переказами, колись двоє моряків знайшли на рифі ікону Богородиці. Протягом майже 200 років тут затоплювали ворожі та піратські кораблі. Згодом ухвалили закон про те, що кожне судно, яке проходить повз риф, повинно кинути на дно камінь. Таким чином був створений острів площею три тисячі квадратних метрів. У 1630-му тут спорудили церкву Пресвятої Богородиці, яка зберігає унікальну ікону-гобелен.

Вишитий образ Божої Матері висить у церкві з 1828 року. Це – подарунок місцевої жительки Яцинти Кунич. Її чоловік Стефан вирушив у далеке плавання. А дружина, щоб швидше минав час розлуки, взялася вишивати гобелен на китайському шовку із зображенням Пресвятої Богородиці. Придбала золоті та срібні нитки і сподівалася завершити роботу до повернення моряка у рідну гавань. На деякі фрагменти ікони використала своє розкішне золотисте волосся.

Ікона-гобелен – символ кохання

Минали місяці, а коханий так і не повертався. З плином часу дружини моряків, які вирушили у плавання разом зі Стефаном, перестали чекати на них. Але вперта і наполеглива Яцинта не здавалася. Вона все вишивала й вірила, що чоловіка діждеться.

За 25 років кропіткої праці жінка геть осліпла, але все-таки закінчила гобелен. Його вирішила віддати у церкву. Робота жінки й сьогодні привертає увагу. Добре видно, де стібки (до 700 на одному квадратному сантиметрі) зроблені нитками, а де – волоссям. Особливо – на фігурках ангелочків. Там волосини золотисто-каштанового кольору поступово переходять у світліший тон і стають повністю сивими. Ця ікона вже майже 200 літ вважається рукотворним символом непереможного кохання, жіночого терпіння та вірності.

Кость ГАРБАРЧУК

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися