Олеся ЖУКОВСЬКА (ліворуч)
Україна

Поранена снайпером на Майдані дівчина-медик виходить заміж

18 вересня 2021, 12:37
0
0
Сподобалось?
0

Цей кадр облетів увесь світ: Київ, 20 лютого 2014 року, молода дівчина в білому халаті з червоним хрестом, яка закриває руками дірку від кулі на своїй шиї. Уже в машині швидкої допомоги вона встигає написати в соцмережах: «Я помираю…» У тому секторі, де вона стояла, снайпер розстріляв ще десятьох людей, і теж в сонну артерію. Ніхто з них не вижив. Олесі Жуковській неймовірно пощастило – куля пройшла за сантиметр від артерії.

Медику-волонтеру з Кременеччини Олесі Жуковській було лишень двадцять, коли почалася Революція Гідності. Після закінчення медучилища вона працювала у покинутому Богом невеличкому селі, де до найближчого магазину шість кілометрів. Вона була звичайною дівчиною і ніколи не цікавилася політикою, не вважала себе великою патріоткою. Коли 30 листопада 2013 року у Києві побили студентів – наступного дня поїхала до столиці. І в автобусі була єдиною дівчиною. Батькам подзвонила вже з Майдану. Рішення доньки вони підтримали. Та коли у Києві стало геть гаряче, тато з мамою просили більше не їхати. Вилікувавши запалення легень, Олеся просто втекла. 19 лютого вона знов була на барикадах, де чекали друзі й потребували медика.

– 20 лютого ми всі прокинулися рано. Хоча лягли десь близько четвертої. Мої всі збиралися, розмовляли... А я відійшла вбік. Чомусь хотілося побути наодинці. Потім пішла до Михайлівського собору по медикаменти і спустилася вниз. Біля Лядських воріт побачила знайомих хлопців. Власне, у цей момент і стався постріл. Я ще нічого не встигла зробити, не встигла комусь допомогти... – згадувала Олеся момент свого розстрілу.

Як медик, вона розуміла, що це кінець. Після таких поранень не виживають через велику крововтрату. Але їй склалося на життя, бо недалечко стояла швидка. Тому до лікарні її доправили дуже оперативно.

Після лікування Олесю запросили у складі дипломатичної місії відвідати Францію. Підтримку пораненій майданній медичці висловила навіть кінозірка зі США Міла Йовович. Жуковську нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Після Майдану вона вступила до Київського медичного інституту імені Богомольця й здобула вищу медичну освіту. А нещодавно поділилася новиною – коханий запропонував їй руку і серце. Вона погодилася.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися