Авторка пісні  Надія ГАЛКОВСЬКА
Україна

Відому пісню «Козачка» написала вчителька під час походу

18 вересня 2021, 11:34
0
0
Сподобалось?
0

«Я – козачка твоя, я – дружина твоя, пане полковнику мій синьоокий…» Пам’ятаєте цю популярну пісню? Виявляється, їй у цьому році, як і Незалежності України, виповнилося 30 років. А написала її буквально за кілька хвилин вчителька літератури та музики з Чернігівської області Надія Галковська.

Історія «Козачки» почалася понад 30 років тому. Пані Надія пішла у культорологічний похід козацькими дорогами, організований місцевими «рухівцями». Йшли від села до села, одягнуті в автентичні костюми з напівзабороненими тоді синьо-жовтими прапорами і розказували людям про героїчну історію України. В один з вечорів їхній гурт зупинився на привал на березі Десни, у селі Вишеньки Коропського району. Саме там Надія Галковська написала текст, а композитор Микола Збарацький, який теж був у поході, – музику.

– Знаєте, значимі вірші зазвичай з’являються просто, – згадує пані Надія. – Тоді мене привабив образ військового, передовсім захисника. Я у той час дуже симпатизувала історичному герою полковнику Івану Богуну. Разом з нами у поході йшов дуже приємний молодий чоловік Володимир Бичек, який мав псевдо «Полковник». І от так з’явилася пісня, а у ній полковник. До речі, спочатку він був карооким, але для милозвучності став синьооким. Козачка – теж збірний образ українських жінок – вірних дружин.

Співачка Раїса КИРИЧЕНКО

Пісня одразу, як то кажуть, зайшла усім, тож автори стали думати про те, що її можуть виконувати й на великій сцені. Як згадує пані Надія, вона бачила виконавицею свого твору відому тоді співачку Раїсу Кириченко. Їй і надіслали своє творіння. Лише через пів року тиші, коли вони вже й не сподівалися дочекатися відповіді, якраз у новорічний вечір співачка озвалася. Сама передзвонила спочатку Надії Галковській додому, а тоді Миколі Збарацькому і повідомила, що у новорічному блакитному вогнику 1991 року вона буде виконувати їхню «Козачку». Пізніше співачка пояснила авторці, коли вони зустрічалися, що дуже довго думала над образами, переданими у поезії, «приміряла» до себе.

Надія Галковська має видану збірку віршів «Козачка» та прозову книгу «Козацькими шляхами» – це історико-фантастичні новели про Україну. Вона продовжує викладати і творити. А ще дуже пишається орденом Княгині Ольги, яким поетесу і письменницю було відзначено до 20-річчя Народного Руху України.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися