Мала стати електриком, а тепер вчить молодь любити українську культуру
Україна

Мала стати електриком, а тепер вчить молодь любити українську культуру

22 вересня 2021, 12:09
0
0
Сподобалось?
0

Мабуть сучасний світ уже не мислимий без Інтернет. Він має величезний вплив на молодь. Щоправда тут переважає малоінтелектуальне наповнення заради розваг і заробітку. А Євгенія Мазуренко вирішила за допомогою цього потужного інструменту прищеплювати ровесникам любов до всього українського, традицій та звичаїв наших предків, пісень, традиційного одягу різних регіонів, показуючи яка багата наша українська культура. Як фольклорист Євгенія їздить у пошукові експедиції, записує на відео автентичні українські пісні у виконанні бабусь.

Натхнення з бабусиної скрині

Киянка навчається на третьому курсі у Київському національному університеті культури і мистецтв на факультеті музичного мистецтва за спеціальністю музичний фольклор. Разом із колективом з університету «Кралиця» відвідує різні співочі та танцювальні фестивалі. Побувала у Польщі, Литві, Словаччині. Й за кордоном Євгенія популяризує нашу культуру.

– Ми часто закриваємо очі, соромимося свого, тоді як іноземці захоплюються тим, як ми бережемо традиційний одяг, носимо вишиванки, а не просто дивимось на них в музеї. Кожен колір, кожен хрестик на полотні щось означає, – каже Євгенія.

Все могло трапитися зовсім по інакшому. Мама у дитинстві відвела Євгенію у вокальну студію. Та батько все ж хотів, аби донька пішла його стопами і здобула незвичну, як для дівчини професію… електрика. Мовляв, це те, що дасть добрий заробіток, а з музики і фольклору багато не візьмеш. Мати ж потайки підтримала доньку.

– Тільки після вступу я підійшла до тата і сказала: що поступила на фольклориста. Він відповів: «Я бачу, що це твоє!». Мабуть змирився, – посміхається Євгенія.

Любов до всього українського у дівчини прокинулася після поїздки у село Головурів Бориспільський район на Київщині в гості до бабусі. Там Євгенія натрапила на бабусину скриню. Тут було багато реліквій. Тоді дівчина забрала декілька сорочок, спідниць, корсетку. Тоді ж почала збирати свою колекцію. Дещо їй віддала старша сестра, яка також фольклорист, решту шила на замовлення, замовляла в інтернет-магазинах та вишукувала у крамницях вживаного одягу.

В Інтернеті зростає мода на українське

Вже в університеті у Євгенія вирішила що може робити більше.

– Я подумала, якщо вже навчаюся на цій спеціальності, потрібно виконувати свою місію. Про найцікавіше з навчального курсу, а також про цікаві факти, які знаходжу сама, розповідаю у соціальних мережах. Спершу думала, що це не зацікавить молодь, оскільки у неї зараз інші інтереси. Але згодом зауважила, що все більше людей почали переглядати мої дописи, фото і відеоролики, – розповідає Євгенія.

Нині за нею стежать десятки тисяч людей. Це надихнуло дівчину на нові ідеї, як ще більше захопити аудиторію. Так з’явився гумористичний образ колоритної українки тітки Зіни, яка потрапляє у різні кумедні ситуації. Смішні відео набирають тисячі переглядів.

Дівчина разом зі своїм коханим з Волині Віталієм, також студентом столичного університету культури та мистецтв, заснували музичний дует. Євгенія пише пісні, а коханий музику.

– Ми поєднуємо старовинні пісні та сучасні мотиви. Пишемо авторські пісні, використувємо бітбокс з соліку, - розповідає дівчина.

Мрія Євгенії – відкрити власну вокальну студію або ж кафе, але не звичне, а таке, де у суботу та неділю звучатиме традиційна народна музика, буде площадка для танців та сцена, на якій відвідувачів навчатимуть українському танцю. А нині Євгенія розробляє музичного фільму.

– У мене є записи з села Рудяків Бориспільського району, яке відселили через затоплення у 1970-х. Вдалося зібрати майже весь календар обрядових пісень: колискові, весільні, ліричні, проводи в армію, зимові, саме цими піснями будуть супроводжувалися ті чи інші події у фільмі, – пояснює Євгенія.

А основою до сценарію має стати цікава історія кохання Женіної бабусі. Хлопець попросив її руки у батька, а той відмовив. З часом бабуся вийшла заміж за іншого, народила дітей, діждала онуків, зараз їй вже майже сімдесят. Чоловіка вже немає років десять. І нещодавно її розшукав той коханий з молодості й зізнався, що досі кохає тільки її.

Наталія АРТИНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися