Затримав зарплату – плати штраф і державі, і працівникові?
Україна

Затримав зарплату – плати штраф і державі, і працівникові?

25 вересня 2021, 23:47
0
0
Сподобалось?
0

Урядовці готують чергову соціальну реформу. Тепер вона торкнеться тих, кому затримують чи не у повному обсязі виплачують заробітну плату. У Міністерстві економіки розробили відповідний законопроєкт.

Рахуватимуть кожну людину

За даними Державної служби статистики, українцям на сьогодні боргують понад три мільярди зароблених гривень! Нині теж карають підприємців за невчасну виплату платні своїм працівникам. Розмір штрафу становить від 8 500 до 17 000 гривень. Але він не залежить від кількості робітників, перед якими є борг. Згідно з новими правилами, штраф планують прив’язати саме до величини колективу, котрий залишився без заробітку. Тобто рахувати від 6 800 до 13 600 гривень за людину! Чим більший штат, тим у більшу копієчку влетить невчасна виплата зарплати.

Вирішили карати і за нецільове використання коштів, призначених для платні, якщо внаслідок цього утворилася заборгованість. У такому разі штраф уже коливатиметься в межах від 13 600 до 20 400 гривень за кожного. А ще роботодавця зобов’яжуть заплатити працівнику пеню за кожен день затримки – відповідно до облікової ставки Національного банку України. Відкрутитися не вдасться, навіть якщо заборговано буде за пів місяця.

Можна буде тимчасово не ходити на роботу

Ще одна новація – автори законопроєкту пропонують дозволити працівникові тимчасово призупинити виконання робочих обов’язків, якщо роботодавець затримує зарплату на понад 15 днів. Але слід заздалегідь, за два дні, попередити керівництво про намір не вийти на роботу. «Прогули» в такому разі не рахуватимуть. А зарплата «крапатиме» далі – правда, у розмірі 2/3 від окладу.

Хоча будуть винятки – припинити свою діяльність дозволять не усім. Скажімо, якщо робота пов’язана з охороною здоров’я людей та довкілля, посада покликана запобігати стихійному лиху, аваріям, катастрофам чи епідеміям або ж у разі оголошення надзвичайного чи воєнного стану – тимчасово припиняти свою діяльність не можна. Це ж стосується працівників органів прокуратури, судів, Збройних сил України, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Проте хочуть відмінити індексацію зарплат. Кажуть, досить індексації пенсій, стипендій та аліментів… Якщо проєкт закону ухвалять, він набуде чинності 1 січня 2022 року. І його можна буде застосовувати до заборгованостей, що утворилися після цієї дати.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися