В Україні - День пам'яті жертв Бабиного Яру
Україна

В Україні - День пам'яті жертв Бабиного Яру

29 вересня 2021, 10:24
0
1
Сподобалось?
1

Сьогодні День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту.

Про це пише УкрІнформ.

Упродовж двох днів, 29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення, передає Укрінформ.

Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Лише в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня – ще близько 17 тисяч осіб.

Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр – балку на північному заході Києва довжиною у два з половиною кілометри, яка місцями сягала 50-метрової глибини. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї дубинками гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Тіла розстріляних скочувалися по укосу на дно. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами тіл, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

З нагоди Дня вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру до українців звернувся Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Звернення опублікувала пресслужба Апарату ВР, передає Укрінформ.

«Біль від трагедії Бабиного Яру до сьогодні озивається в серцях багатьох. Адже жертвами розстрілів стали тисячі громадян різних національностей: євреї, українці, роми та інші. Ми не в змозі змінити хід історії, але ми можемо і повинні не забувати про загиблих. Адже поки ми їх пам’ятаємо, доти вони живуть у наших серцях… Вічна пам'ять всім загиблим у Бабиному Яру», – зазначив Разумков.

Він закликав громадян докладати всіх зусиль, аби не допустити повторення таких страшних подій у майбутньому.

Як повідомляв Укрінформ, очікується, що меморіальні заходи у зв'язку з 80-ми роковинами від початку масових розстрілів у Бабиному Яру розпочнуться із символічного запалення вранці 29 вересня вищими посадовими особами держави пам’ятного вогню, який горітиме упродовж двох днів біля пам’ятника загиблим киянам та військовополоненим. Після цього відбудеться вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру за участю глав церков, представників православних та юдейських релігійних організацій, громадськості, благодійних організацій, зокрема й міжнародних, посадових осіб, високих іноземних гостей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися