В Україні вартість тепла не зросте, а світло подешевшає
Україна

В Україні вартість тепла не зросте, а світло подешевшає

10 жовтня 2021, 16:20
0
0
Сподобалось?
0

Але уріжуть «пільгові» куби на субсидію

На носі – старт опалювального сезону. Українці вже з острахом чекають, якими ж будуть платіжки за тепло та світло у домівках від жовтня. Людей заздалегідь поналякували підвищенням тарифів на газ, гарячу воду та опалення. А ще ж пообіцяли позменшувати «норми» на субсидію. Що насправді змінилося?

Повернулися до «старих» правил

Так, під час карантину для українців, які отримували субсидію раніше,  були встановлені помірніші нормативи на комуналку. Тобто людям дозволили більше використовувати води, газу та електроенергії. Але з 1 жовтня влада вирішила повернутися до старих правил. Тож платити доведеться більше.

Нормативи при розрахунку субсидії опублікувала прес-служба Міністерства соціальної політики України. Скажімо, об’єми газу, яким опалюється помешкання, залежать від регіону, де збудовано будинок, та кількості поверхів. По-різному нараховуються «пільгові» куби на воду у квартирах, де є гаряче водопостачання і де його нема. Тож субсидія залежатиме не лише від вашого доходу, а й від розміщення та «оснащення» житла.

А от з приводу підвищення тарифів, зокрема, на тепло та гарячу воду, то українців вирішив заспокоїти своєю обіцянкою сам президент.

– До кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення не будуть зростати. Я вважаю, що це велика перемога, – заявив Володимир Зеленський.

Місцеві громади грошима підтримає уряд

Оскільки тарифи на тепло та гарячу воду повинні затверджувати місцеві органи влади, уряд «підставить місцевим громадам плече». Для цього до місцевих бюджетів додатково спрямують близько 11 мільярдів гривень. Адже з настанням опалювального сезону були ризики різкого зростання тарифів на тепло та гарячу воду, у тому числі через високі ціни на газ у світі.

Також з 1 жовтня в Україні встановлюються нові тарифи на електроенергію для населення. Якщо раніше усі платили по 1 гривні 68 копійок за кВт/год., то тепер ціна буде 1 гривня 44 копійки. Але є одна умова: знижка діятиме лише для користувачів, які споживають менше 250 кВт/год. на місяць. Усі інші сплачуватимуть, як і раніше.

– Знижка допоможе платити менше власникам 80% домогосподарств, – переконує міністр енергетики та вугільної промисловості Герман Галущенко.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися