Аліменти можна стягувати і без розлучення
Україна

Аліменти можна стягувати і без розлучення

10 жовтня 2021, 16:30
0
0
Сподобалось?
0

Усе більше українських сімей розбігаються. Скажімо, торік на рушничок щастя стали 168 тисяч чоловіків та жінок, а розлучились – 120 тисяч! Як правило, діти після розірвання шлюбу лишаються жити з мамами, а чоловіків суд зобов’язує сплачувати кошти на їхнє утримання – аліменти. На запитання читачів з приводу таких виплат відповідає адвокат Вікторія Доманська – керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Правова допомога № 1».

«Дружина залишила мене з дочкою два роки тому і виїхала на заробітки за кордон. Спочатку давала про себе знати, якусь копійку пересилала. А пів року від неї ні слуху ні духу. Можна її подати на аліменти? Чи правда, що як її не знайдуть, мені платитиме за неї гроші держава?» (Іван П., Рівненська область).

– Так, ви можете подати позовну заяву на стягнення аліментів з вашої дружини, перебуваючи з нею у шлюбі. Якщо її місцезнаходження буде невідомим та вона й надалі проживатиме за кордоном, сума заборгованості у неї буде зростати. Це призведе до відкриття виконавчого провадження та арештів майна та рахунків вашої дружини. Також буде накладено заборону на виїзд за кордон, керування автомобілем та інші. І після повернення в Україну їй доведеться сплатити увесь борг. Паралельно, якщо ви виховуєте дитину самостійно, маєте право на отримання «соціальних аліментів», тобто соціальну допомогу від держави. Для цього вам потрібно звернутися до департаменту соціальної політики та подати необхідний пакет документів.

«Який сьогодні мінімальний розмір аліментів? Ми при розлученні з чоловіком домовилися «на слово». Він мені дає на сина, якому зараз вісім років, півтори тисячі гривень. Чи не замало це?» (Тетяна Т., Тернопільська область).

– Згідно із законодавством, ви маєте право на отримання аліментів  у  відсотках від усіх доходів вашого чоловіка. Тобто на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше – 1/2 заробітку (доходу) платника. Відповідно до чинного законодавства, гарантований мінімальний розмір аліментів становить 50% від прожиткового мінімуму. На сьогодні для дітей віком до 6 років це – 1006,50 гривні, від 6 до 18 років – 1255 гривень. Для стягнення аліментів, які згідно із законом є гарантованими, необхідно звернутися до суду із заявою. Судовий наказ буде видано у триденний строк! Відбувається це без проведення судового засідання і без виклику стягувача та боржника до суду. Це швидкий спосіб стягнення аліментів.

Також аліменти можуть стягуватися у твердій формі. Тобто буде чітко прописана сума на одну дитину, а не відсотки. Слід подати відповідну позовну заяву до суду. Цей процес займає трішки більше часу, але тоді сума аліментів може бути більшою. Судовий збір за подачу позовної заяви на стягнення аліментів не сплачується.

Також можна укласти між батьком та матір’ю нотаріально завірений договір, де буде вказано суму аліментів та усі умови проживання й утримання дитини.

«Хочу подати на розлучення і аліменти. Скільки це коштує?» (Алла П., Волинська область).

– Написання позовної заяви та підготовка документів для подачі до суду коштує від 1000 до 2000 гривень. Точну суму можна прорахувати після консультації.

«Щомісяця мій бухгалтер переказує колишній дружині аліменти на дітей, заборгованостей не маю. Але коли не приїду в гості, бачу, що жінка майже нічого хлопцям не купує, зате собі дозволяє і дорогу косметику, і одяг. А сама ж не працює. Підкажіть, чи можна припинити стягнення аліментів?» (Сергій Б., Волинська область).

– Припинити сплачувати аліменти чи сплачувати їх у іншому розмірі без рішення суду є порушенням законодавства та призведе до відкриття виконавчого провадження. Ви можете подати позовну заяву на зменшення суми аліментів або на зміну способу їх стягнення.

За цільовим витрачанням аліментів здійснюють контроль органи опіки та піклування – проводять інспекційні відвіду­вання одержувача аліментів. Ви можете звернутися із заявою до виконавчого органа міської, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання одержувача аліментів або до відповідної служби у справах дітей. Інспекційне відвідування проводиться впродовж 30 календарних днів. За його результатами складається висновок щодо цільового витрачання аліментів на дитину, копії якого, завірені в установленому порядку, надсилаються рекомендованими листами з повідомленням про вручення платникові та одержувачу аліментів. У разі підтвердження нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або внесення їхньої частини на особистий рахунок дитини.

Підготувала Наталія КРАВЧУК

Від редакції: листування з читачами ведеться лише на сторінках газети. Якщо у вас є запитання до юриста, ви можете задати їх у «Віснику+К»  за телефоном: 067-3617717. Відповідь буде надрукована. При зверненні необхідно вказати прізвище, місце проживання та свій номер телефону для зворотного зв’язку. Персональні дані на сторінках газети не вказуються! Якщо ви потребуєте приватної консультації та допомоги юриста Вікторії Доманської, звертайтеся з листом на адресу Адвокатського об’єднання «Правова допомога № 1»: м. Луцьк, вул. Шопена, 22, офіс 99. Анонімки не розглядаються.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися