«Банкір, до якого дзвонить Зеленський» видав кредит бізнесу з «ДНР»
Україна

«Банкір, до якого дзвонить Зеленський» видав кредит бізнесу з «ДНР»

9 жовтня 2021, 12:26
0
0
Сподобалось?
0

Журналісти програми «Схеми» опублікували повне розслідування про державному Укрексімбанку. В рамках підготовки до нього журналісти взяли інтерв’ю у голови установи Євгена Мецгера, яке закінчилося нападом на них й згодом відстороненням самого Мецгера.

Ключова тема розслідування виданий навесні 2021 року кредит на 60 мільйонів доларів фірмам бізнесмена Сергія Брюховецького.

Одна з його компаній – «Спец-Реммаш», як з’ясувалося, ремонтує обладнання для шахт на окупованій території Донецької області і платить податки бойовикам «ДНР».

Цікаво, що держбанк працює з рекордно високими збитками (за минулий рік під керівництвом Мецгера установа отримала збиток 5,6 мільярдів гривень, тоді як на сімох членів правління на заробітну плату пішло майже 57 мільйонів), але взяв під заставу кредиту від бізнесмена, який фінансує тероризм, проблемний актив – київський торговий центр SkyMall. На цей майновий комплекс з десяток разів накладали арешт у рамках кримінальних проваджень. Ця нерухомість є предметом спору між естонським інвестором Хіллар Тедер і київським бізнесменом Андрієм Адамовський.

«Чому державний Укрексімбанк на чолі з Євгеном Мецгером видав багатомільйонний доларовий кредит бізнесменові, який веде бізнес і платить податки на окупованій території? Чи проводилися всі необхідні перевірки? Якщо так, чи дійсно в банку не змогли встановити цих даних? А якщо встановили – чому це не зупинило кредитний комітет банку? Саме ці питання журналісти «Схем» і намагалися поставити Євгену Мецгера під час того самого інтерв’ю», – сказано в розслідуванні.

Євген Мецгер є фаворитом Володимира Зеленського. Його називають «банкіром, до якого дзвонить Зеленський», а його дружина – подруга і кума Олени Кравець з «Кварталу 95». Мецгеру навіть пророкували посаду голови Нацбанку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися