Які є протипоказання до вакцинації від коронавірусу
Україна

Які є протипоказання до вакцинації від коронавірусу

30 жовтня 2021, 13:30
0
1
Сподобалось?
1

У середині листопада набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, за яким усіх освітян та чиновників відсторонять від роботи без збереження зарплати, якщо вони не вакцинуються від коронавірусу. Але що робити тим, кому щеплення не рекомендовано за станом здоров’я?

Як пояснив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, таким працівникам треба взяти у свого сімейного лікаря довідку про медичні протипоказання. Якщо вам справді заборонено вакцинуватися, проблем з отриманням «медвідводу» не повинно виникнути. Інша справа, і про це наголошує міністр, таких людей насправді не так уже й багато – лише три-чотири відсотки. Крім того, надання довідок про наявність протипоказань буде під суворим контролем і тільки через електронну систему охорони здоров’я. Документ цей нагадуватиме ковід-сертифікат, і щоб його видати, лікарю доведеться зробити медичний запис у програмі МОЗ.

До слова, протипоказань до вакцинації проти коронавірусу, які існують у світі, небагато. Єдиним справжнім наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад, анафілактичний шок. Також не можна робити щеплення за температури тіла вище 38°C. Алергікам, онкохворим та тим, хто приймає препарати, що впливають на імунну систему, потрібна консультація лікаря і його рішення: наприклад, вакцинуватися пізніше, після пройденого курсу терапії. А от хронічні хвороби не є протипоказом до щеплення! Навпаки, люди з бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, діабетом тощо ризикують з ускладненнями перенести COVID-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація. Навіть пацієнти із серйозними порушеннями згортання крові (коагулопатіями) не мають протипоказань. Вказується, що для щеплення таких хворих потрібно використовувати спеціальну тонку голку, а після введення дози сильно натискати на місце введення протягом щонайменше двох хвилин (бо можливі гематоми від ін’єкції).

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися