Міський голова Моршина Руслан ІЛЬНИЦЬКИЙ
Україна

На весь курортний Моршин – одна хвора з ковідом у лікарні

7 листопада 2021, 12:20
0
0
Сподобалось?
0

Як курортне містечко повністю перемогло пандемію

Останнім часом тільки й мови про невеличке курортне містечко Моршин біля Львова. Бо ж на всю Україну тут – ніби райський куточок, не охоплений епідемією. І поки інші райони та міста опиняються у «червоних» зонах і рахують померлих сотнями, у Моршині за останніх два місяці лише одна госпіталізована людина з ковідом.

Моршинський феномен легко пояснити – майже 75 відсотків з чотиритисячного містечка повністю вакциновані. Станом на кінець жовтня там усього 27 мешканцям поставили діагноз «коронавірус». Але усі вони переносили хворобу легко і перебували вдома на самоізоляції. Лише нещодавно у лікарню з ускладненнями потрапила невакцинована літня жінка. Як згадував мер міста Руслан Ільницький, влітку у них взагалі не було жодного хворого, але з появою штаму «Дельта» з’явилися. Та й відпочиваючі привозять.

Моршин – курортне містечко. Відтак більшість моршинського бізнесу, як великого, так і малого, живе з туризму. Через суворий локдаун санаторії були порожні, бюджет виконувався лише на 50%. Щоб уникнути чергового карантину, мерія міста надіслала до Міністерства охорони здоров’я України листа, у якому запро­понувала пілотний проєкт – провести колектив­ну вакцинацію від коронавірусу жителів і працівників санатор­но-курортних закладів Морши­на. МОЗ підтримав ініціативу, і з 13 квітня людей почали вакцинувати.

Руслан Ільницький каже, що їхній експеримент вдався, але постукати по дереву, мовляв, буде не зайвим. Щоб, бува, не наврочити. Бо ж у них залишається десь 25% впертюхів, які ніяк не погоджуються піти на щеплення:

– З квітня, коли нам стали надходити перші дози «Ковішилду», а тоді «КоронаВаку», ми почали проводити дуже серйозну інформаційну кампанію. Виготовили білборди, встановили намети, роздавали буклети. Але більшість все ж витягнули на своїх плечах сімейні лікарі. Вони обдзвонювали своїх пацієнтів і переконували їх вакцинуватися. Крім того, тоді ще не було такої активної кампанії проти щеплення, як зараз. Ми поширювали позитивну інформацію про вакцини у соцмережах, а наші фахівці відповідали на всі закиди противників. І досі продовжуємо свою кампанію, намагаємося переконати тих, хто все ще проти вакцинації. Хоча «достукатися» до свідомості таких упертюхів дуже важко.

Олександра Расевич, лікар-пульмонолог санаторію «Моршин-курорт», розповіла, що вакцинувалися з колегами одними з перших.

– Нас і вмовляти не треба було, – каже Олександра Мирославівна. – По-перше, більшість місцевих мешканців так чи інакше заробляють завдяки санаторіям і туристам. Знову сидіти зачиненими та без роботи нікому не хотілося. А по-друге, ми бачили, що це за хвороба і скількох людей вона знищила. Взяти хоча б маленьку Жовкву – там під час перших спалахів коронавірусу померло п’ять лікарів-терапевтів! Тож якогось великого спротиву щодо вакцинації я не бачила. І результат он який – влітку до нас приїжджало багато людей! І не тільки з усієї України, а й з Молдови, Білорусі, Азербайджану.

Проте успіх цього маленького містечка навряд чи перекриє собою статистику всієї Львівської області. А вона вже у «червоній» зоні.

Мирослава КОСЬМІНА

На фото: міський голова Моршина Руслан ІЛЬНИЦЬКИЙ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися