На Вінниччині «женуть» електрику з курячого посліду
Україна

На Вінниччині «женуть» електрику з курячого посліду

6 листопада 2021, 14:20
0
0
Сподобалось?
0

В Україні працює найбільший у Європі біогазовий комплекс

На Вінниччині є підприємство, на якому зиск навчились отримувати зі всього – у тому числі й з… гівна. Мова йде про курячий послід. Його компанія «МХП» перетворює на біогаз та електроенергію!

Світла вистачило б на 35 тисяч сімей

Ціле промислове мінімісто розташоване на 15 гектарах і виросло біля Ладижина. Тут, зокрема, вирощують зернові та курей. Усі залишки від виробництва йдуть на переробку.

– Рослинництво, тваринництво, виробництво комбікорму – відходи від усіх цих галузей ми перетворюємо на біогаз, електричну та теплову енергію, – розповідає керівник відділу екоінновацій «МХП» Дмитро Мельник.

Користь від такої діяльності очевидний. По-перше, компанія стала «вуглецево-нейтральною». Тобто у результаті її діяльності не виділяється у повітря газ, котрий шкодить екології. По-друге, вона забезпечує себе електроенергією та теплом власного виробництва. Тільки світла виробляє стільки, що його легко може вистачити для потреб 35 тисяч сімей! А сировиною для нього є курячий послід, який залишають після себе власні пташки.

Він проходить складний процес, перш ніж перетворюється на корисну масу. Передусім з нього «добувають» біогаз (що дозволяє економити природне паливо). Це наполовину метан, наполовину – вуглекислий газ, який успішно використовують для опалення пташників та підігріву води. Саме з нього «женуть» і так звану зелену електроенергію. А ще його перетворюють на органічні біодобрива. Ними користуються як вінничани, так і фермери з інших областей для вирощення органічної продукції – екологічно чистої, без хімії.

За гарні ідеї – працівникам премії

Для реалізації цікавих і корисних для суспільства задумів керівництво компанії вирішило запустити програму «Банк ідей». Кожен, до чиєї думки дослухалися, отримує фінансову винагороду. Так, лише за 2020 рік ініціатори отримали близько півтора мільйона гривень!

А щодо біометану, то в Україні уже розроблено відповідний законопроєкт. Якщо його приймуть, то наша держава зможе повністю відмовитися від дорогого імпорту природного газу. Підрахували: на сьогодні вітчизняні підприємства можуть виробляти близько 10 мільярдів кубічних метрів біогазу на рік. Саме стільки, скільки ми закуповуємо блакитного палива за кордоном. Аби з біогазу вийшов метан, його потрібно лише додатково очистити. Якщо ж біометан буде у надлишку, зможемо продавати його за кордон. А ще таке виробництво сприятиме зниженню забруднення навколишнього середовища та збереженню природних ресурсів.

До речі, біометан може використовуватися і як паливо для транспорту, і як сировина для хімічної промисловості. Сфер для його застосування чимало. На Вінниччині усі переваги давно прорахували.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися