Благодійний кисень через корупцію не доходить до лікарень
Україна

Благодійний кисень через корупцію не доходить до лікарень

5 листопада 2021, 20:20
0
0
Сподобалось?
0

Коли країна бореться з пандемією, а найбільші металургійні комбінати виділили благодійні обсяги кисню для порятунку людей, МОЗ придумало схему, як на цьому заробляти. В результаті лікарні платять за доставку безкоштовного кисню в 5 разів більше, ніж якби вони купували його за комерційною ціною вже з доставкою. Хто забезпечує кисень у лікарні за «золотою» ціною, чому МОЗ не допускає інші компанії на ринок кисню і куди ще збувається благодійний кисень – сьогодні зробили заяви громадські організації та учасники ринку медичного кисню в Україні.

Про це повідомляє видання «Голос».

У заяві, зокрема, йдеться, що «… два найбільші виробники медичного кисню в Україні протягом жовтня неодноразово зупиняли свої заводи на ремонт – серед медичних закладів склалася критична ситуація, яка унеможливлює повноцінно надавати кваліфіковану та своєчасну допомогу хворим». Також вказується – «металургійні заводи групи компаній «Метінвест», а також ПрАТ «Азот» прийняли рішення на безоплатній основі здійснювати постачання рідкого кисню до медичних закладів України. А в ролі регулятора, який безпосередньо розподіляє благодійні обсяги кисню від вищезазначених підприємств, з боку держави виступило Міністерство охорони здоров’я України. Тобто, після прийняття рішення цими підприємствами про припинення продажу рідкого медичного кисню на комерційній основі всі обсяги залишкового благодійного кисню розподіляються і відвантажуються виключно на підставі листів Міністерства охорони здоров’я України. У свою чергу, МОЗ України без проведення публічних закупівель, видаючи дозвільні листи, майже завжди обирає як постачальника та логіста лише одну компанію – «Кріогенсервіс». Звернення інших підприємств України, які можуть надавати аналогічні послуги з доставки медичного кисню до лікарень та обслуговування балонів, Міністерство ігнорує!». МОЗ України без проведення публічних закупівель, видаючи дозвільні листи, майже завжди обирає як постачальника та логіста лише одну компанію – «Кріогенсервіс». Звернення інших підприємств України, які можуть надавати аналогічні послуги з доставки медичного кисню до лікарень та обслуговування балонів, Міністерство ігнорує!». МОЗ України без проведення публічних закупівель, видаючи дозвільні листи, майже завжди обирає як постачальника та логіста лише одну компанію – «Кріогенсервіс». Звернення інших підприємств України, які можуть надавати аналогічні послуги з доставки медичного кисню до лікарень та обслуговування балонів, Міністерство ігнорує!».

Найцікавіше, що тепер розпоряджається киснем не МОЗ, яке лише надає листи, а «Кріогенсервіс», стверджують активісти ГО «Рух за чесну медицину» у своєму коментарі ситуації: «В даний час меткомбінати країни та найбільші виробники кисню виділили благодійні обсяги для оперативного забезпечення лікарень. Але знову корупційні щупальця Кріогенсервісу не просто крадуть у лікарень гроші на доставку благодійного кисню від Ахметова та Фірташа, а й, по суті, керують відповідальними за кисень чиновниками МОЗ». Представники ГО стверджують, що «за нашою інформацією спочатку представники «Кріогенсервісу» дзвонять до лікарні та з’ясовують, скільки кисню їм потрібно, а потім швидко з’являється лист МОЗ до «Азоту» чи «Запоріжсталі» з проханням відвантажити Кріогену певну кількість благодійного кисню. Що це, якщо не корупційне ляльководство? Причому не безкоштовно – лікарні змушені платити за доставку благородного кисню навіть більше, ніж вартість комерційного кисню вже з доставкою. Йдеться про мільйони доларів! Корупція на біді – коли монополіст, по суті, взяв у заручники країну та нав'язав свої правила МОЗ. Мабуть, така непрозорість, коли усунено решту постачальників і спекулювання на біді і є основною причиною такої катастрофічної ситуації зараз».

Діпі ейр газ зазначає, що до них звертаються керівники лікарень із проханням привезти благодійний кисень, тому що Кріоген їм відмовляє, посилаючись на те, що раніше ці лікарні погано співпрацювали з цією компанією. Проте, йдеться у заяві компанії, що «пропозицію нашої компанії заступник Міністра МОЗ Олександр Комарида та головний спеціаліст експертної групи з раціонального застосування лікарських засобів Олександр Громович повністю ігнорують». У компанії звинувачують Міністерство, що воно «зруйнувало системну дистрибуцію, сформовану ще з першої хвилі COVID-19 і яка забезпечувала киснем усі медичні установи України в повному обсязі. Міністерство зробило ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» монополістом, зруйнувало системну логістику та залишило більшу частину лікарень України без кисню».

Вказується, що «основна причина – відсутність у ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» технічної можливості вчасно та в повному обсязі забезпечувати лікарні України киснем, що надається на благодійній основі промисловими підприємствами. Більш того, за нашими даними, рідкий благодійний кисень поставляється компанією ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» у лікарні за ціною доставки щонайменше в 5 разів дорожче за ринкову, про що просимо перевірку. Характерним прикладом є остання доставка ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» 3 тонни рідкого медичного кисню до лікарні Переяслав-Хмельницький. На підставі листа МОЗ перевізником «Кріогенсервіс» було відвантажено благодійний рідкий кисень з підприємства ПрАТ «Азот». Проте, за отриманою нами інформацією, до лікарні доїхало лише 1,5 тонни. При цьому вартість доставки ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» склала 8150 грн. Як наслідок, такі дії роблять кисень не таким благодійним, оскільки вартість і доходи для постачальника переводяться на оплату доставки.

Також важливо відзначити, що компанія ТОВ Фірма «Кріогенсервіс» в умовах пандемії є єдиним підприємством, яке не зупинило постачання технічного кисню в балонах на металобази. Тому можна зробити логічний висновок, що, ймовірно, частина рідкого благодійного кисню йде саме на наповнення порожніх балонів, які надалі йдуть на продаж на комерційній основі». Заявники просять вжити необхідних заходів щодо припинення деструктивної практики обрання «Кріогенсервісу» єдиним логістичним оператором з доставки кисню до лікарень України.

Нагадаємо, що напередодні під МОЗ та Кабміном кияни та активісти промедичних організацій вимагали від міністра охорони здоров'я, прем’єр-міністра, СБУ та РНБО переглянути умови співпраці з постачальниками кисню, які не виконують зобов’язання за договорами, і зокрема з ТОВ «Кріогенсервіс».

Як стверджують активісти «Руху за чесну медицину: «Хто розібрався, той розуміє, хто насправді в МОЗ керує розподілом кисню. Кріогенсервіс привласнив собі всі запаси і тепер грубо шантажує. Зокрема, від лікарень надійшла інформація, що Кріогенсервіс телефонує і пропонує безкоштовний кисень з шаленою ціною транспортування. Якщо лікарня погоджується, то раптом надходить листа від МОЗ з усіма підписами, в яких йдеться, що вони можуть отримати допомогу. Тобто не МОЗ та медики вирішують, куди везти кисень важливіше, а саме Кріоген. Лікарні, в яких не відбулися подібні корупційні схеми, сьогодні не отримують нічого, і взяти їм кисень ніде. Цікаво, а власники кисню, благодійники знають про таке явище і до кого до рук потрапила їхня допомога?»

Тепер уже сам бізнес та виробники кисню безпосередньо звинувачують кількох чиновників у лобіюванні та протектораті схем монополіста, через які навіть кисень від благодійників не потрапляє вчасно до лікарень і все одно стає предметом збагачення через завищення монополістом ціни на доставку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися