В Україні буде сховище ядерних відходів
Україна

В Україні буде сховище ядерних відходів

20 листопада 2021, 11:52
0
0
Сподобалось?
0

Три з чотирьох українських атомних станцій не мають власного сховища ядерних відходів. Серед них – Рівненська та Хмельницька.

Власне сховище збудоване на галявині посеред чорнобильського лісу. Звели його американці за новітніми технологіями – такими ж, як застосовують у себе в країні. Запевняють: безпека тут абсолютна, не страшний жоден теракт, у тому числі уявне пряме влучання літака. Адже відходи, завантажені у спеціальні контейнери, заливатимуть бетоном. Не шкодитимуть вони і довкіллю, адже між паливом та навколишнім середовищем буде дві бетонні перегородки. Передбачається, що у такому сховищі відпрацьований матеріал зберігатиметься впродовж сотні років. А далі, можливо, йтиме на повторну переробку.

До сьогодні використане ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської атомних станцій їхало на зберігання в Росію. І за це Україна платила РФ близько 200 мільйонів доларів щороку! Тепер на такій послузі будемо заощаджувати. Першою свої відходи на початку наступного року завезе в українське сховище Рівненська АЕС. Доставлятимуть відпрацьоване паливо коліями. Для цього збудували під’їзну залізницю, яка заходить безпосередньо у сховище. Роботи тривали три роки. Нову колію уже випробували. Загальна вартість проєкту сягнула 45 мільярдів гривень. З них 250 мільйонів доларів у кредит надав великий американський інвестиційний банк, близько мільярда доларів виділив з власних коштів «Енергоатом».

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися