Українцям підвищать мінімалку, а субсидію уріжуть
Україна

Українцям підвищать мінімалку, а субсидію уріжуть

12 грудня 2021, 12:20
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада ухвалила бюджет на 2022 рік. Хтось втішився, бо зростуть мінімальні зарплата і пенсія, інший радіє, бо збільшились видатки на оборону. Але чи станемо від того жити краще? Адже дефіцит бюджету становить 188 мільярдів гривень!

Лікарям – більші зарплати, зате «ковідних» – нуль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав ухвалений Верховною Радою кошторис на 2022 рік бюджетом модернізації країни. Він наголосив, що медицина, освіта, оборона та безпека, а також соціальна сфера залишаються у пріоритеті. Хоча саме соціальні стандарти підвищуватимуться значно повільніше, ніж у попередні роки. Якщо у 2022 рік входимо з мінімальною зарплатою у розмірі 6500 гривень на місяць, то її планово підвищать лише у жовтні – всього на 200 гривень. Експерти порахували: зростання несуттєве, всього 3%, воно не перекриє інфляцію, яку уряд заклав у бюджет на рівні 6,2%.

Прожитковий мінімум залишається нижчим за рівень «абсолютної бідності», прийнятий у світі (5 доларів на день). Хоч його підвищать з 1 січня, 1 липня та 1 грудня 2022 року, та він традиційно буде приблизно удвічі меншим, ніж фактичний показник. А від нього розраховуються чимало інших виплат, зокрема, пенсія за віком, допомога з безробіття, з вагітності та пологів, догляду за дитиною та інші. Так, з 1 січня мова про 2393 грн, з 1 липня – 2508 грн, з 1 грудня – 2589 грн. Для порівняння, за підрахунками Мінсоцполітики, у жовтні 2021 фактичний прожитковий мінімум становив 4389 грн. Правда, глава уряду пообіцяв, що реально зростуть зарплати лікарів, мінімальна становитиме 20 тисяч гривень, а медичного персоналу – до 13,5 тисячі на місяць. Водночас коштів на доплати лікарям, які працюють із хворими на коронавірус, не передбачили.

Долар – 28,6 гривні

Зате влада наголошує, що цілих 286 мільярдів гривень у 2022 році виділено на оборону. Правда, видатки найбільші за останні роки. Але якщо уважно розглянути їх, то побачимо, що власне оборона отримає трохи більше половини від цієї суми, решту – міністерство внутрішніх справ.

Майже десятину від усіх видатків спрямують на інвестиції у розвиток економіки. Передбачено кошти на програми пільгового кредитування, на доступну іпотеку для українців та чимало інших.

А от на субсидії кошти, у порівнянні з цим роком, урізали. Якщо загальна сума до кінця 2021 року перевищує 47 млрд грн, то на 2022-й планують витратити всього 38,4 мільярда.

На фонд президента з підтримки науки, освіти та спорту піде 500 мільйонів гривень. Ще чотири виділять на президентський грант молодим діячам на творчі проєкти та премії у сфері кіно.

Депутати взялися оновити залізничний транспорт – й на це заклали 4,3 мільярда гривень, трошки менше піде на аеропорти та ще один мільярд окремо – на національну авіакомпанію. Дев’ять мільярдів заклали на інфраструктурну субвенцію для депутатів-мажоритарників. Не забули підвищити фінансування й держапарату. А курс гривні заклали на рівні 28,6 гривні за долар. Аналітики назвали «Бюджет-2022» – бюджетом консервації бідності.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися