Назар ГОЛЬКО
Україна

Атовець повернувся з війни і створив кролячу ферму

12 грудня 2021, 11:43
0
4
Сподобалось?
4

Житель Львова Назар Голько навесні 2015 року отримав повістку. Більше року був на Сході нашої держави, а коли повернувся додому, вирішив реалізувати свою давню мрію – вирощувати кролів. Мав земельну ділянку у селі Рокитне Яворівського району, де разом з батьком і започаткували ферму.

За фахом молодий чоловік інженер, і це трохи допомагає у власному бізнесі. Бо Назар сам спроєктував клітки для тварин, застосувавши технологію професора Михайлова.

– Особливості конструкції у тому, що кролик постійно перебуває на решітчастій підлозі. Тож залишки його життєдіяльності падають та нагромаджуються у бункері під кліткою, який можна одразу винести, – пояснює Назар. – Тобто тварина не бігає по нечистотах. Плюс у тому, що кріль двадцять чотири години на добу має доступ до води і комбікорму та може їсти його скільки завгодно.

Назар Голько переконаний, що однією зі складових міцного здоров’я кролів є чистота клітки, у якій вони ростуть. Підлога дуже забруднюється, тож  її кожного тижня потрібно чистити шпателем. А ретельно мити клітку приблизно кожні три-чотири місяці.

Одна справа – мати кілька пухнастих тварин, а інша – коли їх кілька десятків. Щоб дізнатися більше про особливості розведення цих тварин, Назар пройшов навчання у Львівській школі лідерства для учасників АТО, де отримав чимало корисної інформації, познайомився з однодумцями. Звичайно, на перших порах було непросто. Для розведення вибрав термонську породу – це білий кролик. Він добре переносить особливості клімату, витривалий, невибагливий у їжі і плодовитий. У вісім місяців маса його тіла коливається у межах 3,5–6 кілограмів. Маленьким кроленятам обов’язково потрібно зробити щеплення від хвороб.

– Побутує вислів – плодяться, як кролики, – усміхається господар. – І справді, при правильному догляді постійно народжується малеча. Самочка спарюється із самцем, приводить потомство, вигодовує його і в цей час ще раз спарюється. Тож через шістдесят днів вуханя відселяють, а кролиця сплітає нове кубельце. Тримісячні самці йдуть на реалізацію, а самочка народжує нове потомство. І цикл десь через сорок-шістдесят днів знову повторюється.

В основному клієнтами Назара є сім’ї з дітьми, адже кроляче м’ясо має велику кількість білка, який є будівельним матеріалом для м’язів. Також своїх пухнастиків чоловік продає бажаючим їх розвести. Кілограм живої ваги коштує 150 гривень. В Інтернеті чоловік спілкується з такими ж кролівниками, а також демонструє відео, як треба доглядати за вуханями. Особливо тішиться, коли його тварини їдуть в інші населенні пункти.

– Продав дві самочки та молодого самця у Галич. Пані Марія прислала відео, як ці дві кролички привели потомство. Приємно дивитись на своїх вихованців, хай вони людям прислужаться, – усміхається молодий господар.

Олександр МЕЛЬНИЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися