«Вовина тисяча»: як зняти і на що витратити
Україна

«Вовина тисяча»: як зняти і на що витратити

25 грудня 2021, 13:51
0
0
Сподобалось?
0

З 19 грудня в Україні почали видавати 1000 гривень тим, хто вакцинувався від коронавірусу. Ідея начебто непогана, але переважно для міських жителів, які мають сучасні смартфони та комп’ютери. А як бути людям похилого віку та селянам?

Якщо у вас є смартфон…

Отож, щоб отримати заохочувальну тисячу, нам потрібно мати при собі сучасний телефон (смартфон) та Інтернет. Для підтвердження вакцинації необхідно згенерувати «зелений» сертифікат у додатку «Дія». Якщо застосунок у вас вже є – його слід оновити (шукайте цей пункт у розділі «Меню»). Далі заходимо у розділ «Послуги» і у ньому має з’явитися підпункт «еПідтримка». Підказки системи виведуть вас спочатку в банк, допоможуть згенерувати віртуальну картку, на яку і мають нараховуватися гроші. Наразі до послуги «еПідтримка» доєдналися Monobank, «Альфа-банк», «Укргазбанк», «Ощадбанк», «ПриватБанк» та інші великі банки України. При бажанні можна буде піти у фінустанову і попросити видати реальну пластикову карточку. Але все одно мусите зробити усі ці «заморочки» в «Дії». Проте гроші з неї зняти буде неможливо. У Міністерстві цифрової трансформації чітко передбачено, куди саме можемо використати віртуальну тисячу: купити книжки, квитки в кіно і театр, абонементи у спортзал, квитки на поїзд чи літак у межах країни. Щоб розплатитися, треба прикласти до терміналу або телефон з додатком, або карточку з «Вовиною тисячею». Грошей вистачить, щоб сходити у кіно кілька разів, купити кілька книг та два-три рази проїхатися поїздом.

Отримати тисячу можна буде протягом 2022 року. Та якщо гроші вам перерахують, матимете лише чотири місяці, щоб їх витратити. Інакше вони повернуться державі.

І що робити, якщо немає сучасного телефону

– Дочечко, – питала мене по телефону наша читачка з Іваничівського району старенька пані Марія. – А де я тутка у селі спортзал знайду? У мене і телефону того моднього нема.

Що я могла на те відповісти? Що теперішня влада бачить перед собою лише молодих українців? До останнього не було зрозуміло, як саме цією тисячею зможуть скористатися люди похилого віку. У більшості старі кнопкові телефони, які вони використовують виключно для  дзвінків. І таких слів як  «застосунок», «Дія» і «додаток» ніхто навіть не чув. Нещодавно повідомили: «Вовину тисячу» вони зможуть отримати аж у третьому кварталі 2022 року, орієнтовно у липні. Їм запропонують альтернативний варіант, однак його механізм в уряді поки що розробляють. Попередньо, банки видаватимуть реальні пластикові картки лише під цю послугу. Також можна буде самостійно прийти в банк і відкрити віртуальний рахунок.

І хоч механізм видачі грошей для тих, хто не має смартфону, ще не розроблений, Володимир Зеленський вже встиг оголосити, що пенсіонери зможуть витратити тисячу за вакцинацію на ліки. Але це стосується людей старших 60 років. І тих, хто доживе до липня 2022 року…

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися