Ізраїльтянка подала до суду на найстаршу матір України
Україна

Ізраїльтянка подала до суду на найстаршу матір України

16 січня 2022, 14:49
0
0
Сподобалось?
0

«Вісник+К» уже писав про історію найстаршої мами України Валентини Підвербної з Чернігова. 22 лютого 2011 року вона народила донечку. Жінці тоді було 66 літ. Вона зважилася на процедуру ЕКО. Журналісти періодично писали, як живе пані Валентина зі своєю донькою Анною-Марією. У перші дні нового року жінка знову опинилася у центрі уваги. Цього разу через суд, де розглядають питання, чи дійсно Підвербна є матір’ю своєї дитини.

Скандал через яйцеклітину

Валентина Підвербна отримала позов від харків’янки Оксани Спектор, яка зараз проживає в Ізраїлі.

– Моя клієнтка на початку 2021 року переглядала програму про дитину найстаршої матері України і помітила разючу схожість дівчинки з її донькою та іншими родичами. Окрім того, спільними виявилися і проблеми зі здоров’ям, про що йшлося у програмі, – зазначив адвокат позивачки Сергій Вольфовський.

Усе це, за його словами, дало підстави підозрювати, що для запліднення використали яйцеклітину Оксани. Вона її не продавала, а здала на зберігання. Дозволу на використання нікому не надавала.

Від суду жінка вимагатиме проведення ДНК-експертизи. Якщо результат не підтвердить її біологічне материнство, свій позов Спектор відкличе. При позитивному тесті подальшу долю дитини вирішуватимуть у судовому порядку. Оксана проситиме визнати її матір’ю дитини.

Дивацтво матері – не привід забирати від неї дитину

Коли Валентина Підвербна завагітніла, не мала ні чоловіка, ні дітей, ні друзів. І хоча жінка двічі була заміжня, але у підсумку все закінчувалося розлученням. Після цього Валентина зважилася на ЕКО.

Декілька років збирала гроші на процедуру – економила на всьому, не гребувала ніякою роботою. Заради своєї мрії стати мамою вона просила милостиню на вулицях, торгувала овочами і їла одну картоплю. І коли у неї була необхідна сума грошей, у Київському інституті генетики провели ЕКО, і жінка народила абсолютно здорову дитину, яку назвала Анна-Марія.

Спочатку чернігівчанку запрошували на програми, а також вона спілкувалася з журналістами. Але пізніше перестала відповідати на дзвінки і відчиняти двері. Сусіди Валентини стали казати, що вона неадекватна: просила з донькою милостиню, не підпускала до неї лікарів, матюкалася на дитячому майданчику. У квартирі пенсіонерки – бруд і розруха.

– Одного разу Валентина Григорівна подзвонила мені і попросила допомогти зняти дзеркало. У квартирі була така задуха, ніби вікна не відчиняли кілька років. Не знаю, як там живуть. З кухні нестерпно смерділо. Я пововтузився хвилин десять, але зрозумів, що більше не витримаю, вибачився і пішов, порадивши їй знайти когось іншого. Справа у тому, що на кухні ходять по потребі. Валя кілька років садила дівчинку по-великому на умивальник, бо боїться мікробів з унітазу. Коли стік забився, викликала сантехніка. Той, побачивши усе це, дар мови втратив, – розповів сусід.

«Небайдужі» громадяни постійно звертаються до соціальних служб, аби ті забрали дитину у Валентини Підвербної. Та у службі у справах дітей Чернігівської ОДА заявляють: за ситуацією стежать, є більш неблагополучні сім’ї.

Нині дочка Валентини навчається у школі. За словами вчителів, дівчинка дуже здібна і розумна, їй дається математика та гуманітарні науки. Скарг на дитину немає. Хоча з її мамою було непросто. Так, привівши Анну-Марію у перший клас, пані Валентина заявила, що буде сидіти поруч з донькою на уроках. Заледве вдалося вмовити її чекати перерв у коридорі. Вона контролює чи не кожен крок Ані. Дуже про неї дбає і піклується. 

– Я знаю, що мама купує дочці лише якісні продукти, прискіпливо стежить за тим, аби у них не було штучних барвників, добавок і ГМО, одягає дівчинку в нові речі тільки з натуральних тканин, – розповіла голова Новозаводської райради Чернігова Тетяна Кузнецова-Молодча.

Наразі здоров’я жінки не викликає нарікань, жодних психічних захворювань у неї немає, а дівчинку вона дуже любить. Тепер Валентині Підвербній доведеться пройти чергове випробування і вже у суді доводити, що вона є біологічною матір’ю Анни-Марії.  

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися