Микола ЛЕОНТОВИЧ з дружиною та дочкою
Україна

Українську колядку «щедрик» вже 100 літ співають у всьому світі

16 січня 2022, 11:29
0
3
Сподобалось?
3

«Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…» Як тільки наближається Різдво, на всіх континентах звучить «Щедрик», який ще називають «Колядкою дзвоників». Цю ніжну мелодію написав український композитор Микола Леонтович. Щедрівка тішить увесь світ уже сто літ!

Розривався між дружиною і музою

Микола Леонтович народився 1877 року в Подільській губернії. Початкову музичну освіту здобув у батька-священника, який грав на віолончелі, скрипці, гітарі. Мати навчила Миколу народних пісень. Він закінчив Подільську духовну семінарію. Працював у Києві.

Ще у 25 років одружився з Клавдією Жовткевич, яка вірно супроводжувала його в усі міста і села, де композитор працював. Леонтович десять років керував жіночим хором та викладав спів у жіночому єпархіальному училищі в Тульчині. Там познайомився з Надією Танашевич – молоденькою лібретисткою. З нею працював над хоровою оперою «На русалчин Великдень». Композитор запевняв, що з цією дівчиною його пов’язує лише музика, але дружина Клавдія страшенно ревнувала чоловіка до неї. Перед смертю Леонтович разом з донькою поїхав до Надії у село під Гайсином. Вона взяла його руку і поворожила. «Це лінія життя, – зблідла дівчина, – але чому така коротка?»

Чекіст композитора застрілив, а його рідних зв’язав

Після побачення у той же день Леонтович поїхав до батька у село Марківка на Вінниччину. Увечері у хату напросився переночувати невідомий, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом. Якби ж знали, що дають нічліг убивці! Батько композитора згадував, що це був молодий, років 22, чоловік. Руки мав доглянуті, з довгими пальцями. Гарно вбраний. Розмова російська, солдатська. Вранці о 7.30 батька розбудив звук пострілу. Над синовим ліжком стояв чекіст зі зброєю у руках. Батька, сестру композитора і його 10-річну доньку зв’язав. Усе в хаті перевернув, забравши гроші та пограбувавши будинок, і втік. Це сталося 23 січня 1921 року. Леонтовичу тоді минуло всього 43. Його поховали у цьому селі, і могилка мало чим відрізнялася від інших.

Коли місцевий люд довідався про вбивство композитора, зчинилася хвиля гніву. Щоб заспокоїти народ, влада вигадала версію, нібито Леонтовича застрелив петлюрівець. Хоча дочки усе життя були впевнені: з батьком розправилися комуністи за те, що він мав документи на виїзд у Румунію, які незадовго до смерті зникли. Після трагедії сім’я дуже бідувала. На жаль, у Леонтовича не лишилося спадкоємців. Його дочки Галина та Надія прожили свій вік у Тульчині незаміжніми. Старожили пригадували, що це були гарні панночки в капелюшках з аристократичними манерами, завжди носили парасольки в торбинках.

Односельці боялися розповідати про Леонтовича

Уперше «Щедрик», над яким Леонтович працював пів життя, зазвучав у Києві у 1916 році. А згодом колядку презентували в багатьох європейських столицях. І коли 1922 року «Щедрик» зазвучав на найбільшій сцені Нью-Йорка, то відразу став всесвітньо відомим! На жаль, Леонтович не дожив усього рік до того дня. Американцям наша колядка настільки сподобалася, що згодом була створена англійська версія «Колядка дзвоників» – її написав теж українець, Петро Вільговський. З того часу пісня звучить у багатьох знаменитих голлівудських фільмах, зокрема, «Сам удома», її співають виконавці з усього світу, використовують у рекламі.

Тим часом на Вінниччині, де Леонтович загинув, пам’ятали про нього, але мало говорили. Його «Щедрик» співали на Різдвяні свята як народну колядку, боячись згадувати автора.

– Уперше про композитора Леонтовича я почула у сьомому класі від вчителя співів, – згадувала журналістка Галина Тарасюк із села Орлівка Теплицького району Вінниччини, що неподалік Марківки, де загинув композитор. – Вчитель сказав, що виконаємо «Щедрика» в обробці Леонтовича. Це було потрясіння! Відтоді в Орлівці його співали саме так.

Згодом Галина Тарасюк хотіла більше дізнатися про композитора. Але місцеві люди хоч і пам’ятали Леонтовича, проте говорили туманно. А її батько попередив: «Його вбило чека. Але про це не пиши». У 1993 році, коли «Щедрика» в Україні ще мало знали, пані Галина вперше почула цю колядку у США і здивувалася, бо американці гордо заявляли, нібито це їхня пісня. Потім чула «Щедрика» в Австрії, Румунії, Польщі і скрізь наголошувала, що це українська колядка.

Батьківську хату комуністи знесли

У 1971 році до століття з дня народження композитора у Марківці відкрили музей Миколи Леонтовича. Збудували для цього нове приміщення. Бо стару батьківську хату, у якій загинув композитор, комуністи зрівняли із землею, щоб нічого не нагадувало про страшний злочин радянської влади. Музей двічі обкрадали, забрали цінні родинні реліквії. А згодом через аварійність приміщення закрили. 2016 року відкрили новий музей – сучасний, з цікавими експозиціями, над якими науковці провели величезну клопітку роботу.

Леонтовича вбив чекіст. Це вже відомий факт, про який розповіли американські історики та журналісти. Довгих 80 років обставини смерті композитора залишалися таємницею. І лише у 1990-х оприлюднено текст рапорту про вбивство, що підтвердив: композитора знищив чекіст. Українець Микола Леонтович та його «Щедрик» відомі в усьому світі, а наш народ і досі мало знає про свого геніального композитора.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися