Юрій ШЕВЕЛЬОВ, Теодор КОСТЮК, Григорій КОСТЮК і Улас САМЧУК
Україна

Похресник видатного українського письменника працює у НАСА

30 січня 2022, 19:07
0
0
Сподобалось?
0

Виглядало сенсаційно: мені вдалося з’ясувати, що у США проживає похресник… Уласа Самчука! Це – доктор Теодор Костюк, астрофізик, головний науковець дослідницьких космічних програм НАСА. Виявилося також, що це син видатного літературознавця Григорія Костюка – близького друга Уласа Самчука.

Негайно розпочинаю з ним спілкуватися по телефону.

– Мої хрестини відбулися вже після війни, – згадував Теодор. – Такі пізні, бо коли я народився (12 серпня 1944 року – авт.), наша сім’я була в Німеччині у таборі переміщених осіб, ще йшла війна, і батькам було не до того…

Хресними мамами малого Теодора була співачка Ганна Шерей, письменниця Докія Гуменна. Під впливом її книжки «Велике Цабе» восьмирічний Тодьо створив свою, ручної роботи, «Маленьке Цабе»: написав текст, а потім надрукував його на машинці, склеїв… Хресними батьками стали видатний мовознавець та літературний критик Юрій Шевельов і письменник Улас Самчук.

Сім’я Костюків емігрувала у США в лютому 1952 року і відтоді не поривала зв’язків з Уласом Самчуком. Про нього батько Тео­дора у своїй знаменитій дилогії «Зустрічі та прощання» написав, що він «мав талант глибоко бачити, відчувати і розуміти дитячий світ». Певна річ, таке спостереження базується і на тому, як письменник любив розмовляти з Теодором, коли проживав у Костюків у Нью-Йорку (приїжджав на з’їзди об’єднання українських письменників «Слово»).

– А як мені було 12 років, то батьки відправили мене в Торонто на ціле літо до нього, – розповів Теодор. – Хресний мене познайомив з містом  і квітами, які він плекав на своєму городі. Я тоді заразив дядю Уласа рибальством, і дружба продовжилася. Відвідував його влітку декілька разів, і ми їздили рибалити на Онтаріо. Улас Самчук приїжджав на моє весілля в липні 1970-го. Після одруження я рідше зустрічався з ним. Десь наприкінці 70-х років він відвідав Нью-Йорк і моїх батьків в Нью-Джерсі. Це була остання зустріч.

Теодор Костюк має всі книги Уласа Самчука, подаровані автором. Улюбленою є «Волинь».

– Це ніби його автобіографія, і хоч я читав цей роман уже давно, проте і досі пригадую, як важко малому було виростати у селі в Україні... Його опис про період війни, таборів мене також цікавив.

Теодор знав багатьох письменників з оточення свого батька та Уласа Самчука. Наприклад, Івана Багряного, якого «особисто зустрічав, коли він приїжджав до Нью-Йорка на з’їзд «Слова» і до нас». Після закінчення Сиракузького університету Теодор Костюк присвятив себе вивченню космосу в американському агентстві НАСА.

Віктор МАЗАНИЙ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися