Богдан ЗАГУРСЬКИЙ і Яра БЕРЕЗІЙ
Україна

Після вінчання - на фронт: німці знімають фільм про пару з Майдану

19 лютого 2022, 22:00
0
1
Сподобалось?
1

Історія їхнього кохання вражає. Богдана Загурського і Яру Березій доля звела на Майдані Незалежності у Києві. Обоє давно овдовіли і пішли відстоювати вибір України й українців за покликом серця. Він стояв на барикадах, вона – розносила їсти. Так і зустрілися. Додому звідти повернулися чоловіком та дружиною.

Ділили три пари шкарпеток на двох

Богдан з Львівщини, але давно вже працював у Києві в одному з інститутів. Коли у листопаді 2013-го побили студентів, одразу піднявся на їхній захист. Спочатку мотався між роботою та Майданом, а потім його поставили перед вибором. Тож інститут покинув, і життям його стали лише барикади.

Яра ж колись працювала у військовій частині, а потім – в одному зі столичних ресторанів. З початком усіх цих подій жінка теж не змогла всидіти у теплій хаті і пішла у Будинок профспілок запропонувати свою допомогу. Так і її домівкою на довгі місяці став Майдан. Одразу розносила каву, канапки та гарячі обіди, потім подавала й коктейлі Молотова…

– Вона безстрашна, – у цьому слові для Богдана – все. Бо впевнений: така жінка ніколи і ні в чому не підведе.

На Майдані вони ділили усе. Яра згадує, як мали спільні футболки та три пари шкарпеток на двох. Про побутові труднощі ніхто тоді й не думав. Ніколи не забуде, як її затримали беркутівці і довго возили містом. Після таких «вояжів» часто люди на Майдан не поверталися… А потім, 18 лютого, почалися розстріли мирних демонстрантів. Богдана поранили, тож потрапив у шпиталь. А коли за кілька тижнів повернувся на Майдан, де ще жили мітингарі, зробив Ярі пропозицію руки та серця.

– «У нас вранці буде весілля», – ось таке було освідчення, – усміхається Яра. – Він прибіг серед ночі і мені випалив. А я спросоння не зовсім розуміла, що відбувається. Аж дивлюсь вранці – священники йдуть. Тоді волонтери принесли весільну сукню й український віночок на голову. Відступати було нікуди. Я зрозуміла, що це – моя доля. Особливо, коли раптово припинився дощ і на небі засяяло дві веселки.

Коханий подбав про усе – і про вишитий рушник, і про коровай, і про букет для нареченої. Єдине, про що не подумав, так це про святкові мешти. Так і виходила Яра заміж у своїх темних босоніжках, у яких трудилася на польовій кухні Майдану. Вони обмінялися обітницями жити разом в радості та горі на місці, де ще добре не висохла кров загиблих і поранених. А на третій день Богдан Загурський уже поїхав на фронт, бо починалася війна.

– Ви не уявляєте, як мені тоді було боляче, – зізнається Яра. – Ми ж тільки побралися. Але не відпустити не могла.

Богдан (отримав позивний «Лісоруб») боронив Україну на передовій, його дружина стала волонтером. І знову їхнє кохання гартували далека відстань, короткі зустрічі й молитва за життя.

Лікарі давали на життя всього три місяці

І вона вимолила у Бога свого «Лісоруба» – повернувся з війни хворий, але живий. Про ті болячки, що раптово вчепилися до чоловіка, Яра не любить говорити. Бо тоді почалася її війна за Богдана. Каже, мусив лікувати гепатит та онкологію. У якийсь момент лікарі були з жінкою відвертими: надії нема, від сили у бійця залишилося три місяці. Та відтоді минуло вже понад три роки.

– Якби не Яра, мене б на світі не було, – з великою любов’ю та вдячністю каже чоловік.

А нещодавно про цю пару почали знімати документальний фільм німці. Ідея створити історичне кіно на основі подій Майдану виникла два роки тому, та пандемія завадила. Нарешті взялися за справу. Яра з «Лісорубом» повели кіношників на Грушевського та Інститутську – і заново у спогадах пережили все те пекло, з якого вибралися у 2014-му. Багато розповідали і плакали. І мовчали, схиливши голови перед фотографіями загиблих, яким не судилося вижити на Майдані.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися