ЄС не став приєднувати Україну за пришвидшеною процедурою
Україна

ЄС не став приєднувати Україну за пришвидшеною процедурою

11 березня 2022, 10:36
0
0
Сподобалось?
0

Історичне рішення у Версалі: Євросоюз сказав "так" євроінтеграції України. Процес почався – рухатися слід швидко. Українці та їхні герої мають знати, що їм у ЄС раді. Так оптимістично результати екстреного саміту лідерів ЄС описав президент Литви – країни, яка чи не найбільш яро відстоювала право України на членство. Втім фінальне колективне рішення не зовсім таке, якого хотіли в Києві. Прийняти Україну, котра у стані війни, до своїх лав негайно Євросоюз так і не спромігся.

Про це в ефірі ТСН розповіла кореспондентка "Радіо Свобода" Зоряна Степаненко, вона стежила за самітом у Версалі.  

Майбутнє України в Євросоюзі було найбільш дискусійним на саміті: лідери сперечалися за зачиненими дверима 5 годин, утім проривного рішення, на яке так чекали в Києві, у Версалі так і не схвалили: ніхто не пропонує Україні членства за прискореною процедурою. Про це взагалі немає згадки у фінальній декларації екстреного саміту. Не зголосилися й надати статус кандидата, хоча низка східноєвропейських країн, "традиційних адвокатів" України,  наполягала.

Втім утримувалися такі важковаговики в Європейському Союзі, як-от Німеччина, Франція, Італія, Португалія, Нідерланди. Зрештою, лідери обмежилися визнанням європейських прагнень України, як зазначено в Угоді про Асоціацію, й розписалися під тим, що Україна – частина європейської сім'ї.

Обговорили лідери й посилення тиску на Росію, аби вона зупинила цю божевільну війну. У ЄС погодилися, що пора злізати з російської газової голки, бо, купуючи їхнє паливо, Євросоюз фактично фінансує війну Володимира Путіна. Зрештою в ЄС дійшли згоди, щоб скорочувати споживання російського газу й нафти. Утім накладати ембарго на їхнє постачання наразі не готові. Проти Угорщина, і не тільки. Приміром, у Німеччині раніше заявляли, що не можна перерізати цю умовну пуповину за одну ніч. До слова, змогли це зробити у Лондоні, де менш залежні від російського газу.

Натомість Лондон подовжив, зокрема, чорний список російських олігархів. Серед найгучніших імен, які там з'явилися, - Роман Абрамович,  власник футбольного клубу "Челсі", мільярдер Олег Дерипаска, Ігор Сєчин, гендиректор "Роснафти", Алєксєй Міллер, директор "Газпромбанку".

Велика Британія взагалі висловила готовність завдавати Росії - максимальних економічних втрат, доки вона не припинить війну проти України.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися