Роман ГРИБОВ
Україна

Прикордонник, який послав «рускій» корабель, при мамі не матюкався

10 квітня 2022, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

На увесь світ стали відомими слова «Рускій карабль, іді на х…!». Їх у перший день війни сказав відважний прикордонник Роман Грибов із Золотоноші на Черкащині. Це послання стало гаслом війни, символом незламності українського духу і відповіді на російську агресію. Нещодавно Роман Грибов та побратими повернулися з полону.

«Василь Биков» пішов на дно, на х...й

Увечері 24 лютого, у перший день війни, ракетний крейсер «Москва» і патрульний корабель «Василь Биков» атакували острів Зміїний. Росіяни запропонували прикордонникам здатися, а у відповідь почули відому фразу. Після цього по острову було завдано ракетно-артилерійського удару, знищено гарнізон. Окупанти захопили Зміїний, і зв’язок з відважними прикордонниками обірвався. Стало відомо, що вони загинули, а президент України присвоїв їм звання Героя України посмертно. А через кілька днів з’явилося повідомлення, що відважні прикордонники у полоні росіян. Нещодавно відбувся обмін полоненими, і наші військові тепер в Україні. Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець нагородив відважного земляка Романа Грибова відзнакою «За заслуги перед Черкащиною».

Гасло Грибова піднімає бойовий дух в усьому світі. Так послали російський корабель, який просив пальне, і грузини, так відповіли українці поїзду окупантів. Ці слова прикрашали білборди у багатьох великих містах. До речі, оснащений сучасною зброєю корабель «Василь Биков», який атакував острів Зміїний, уже незабаром пішов слідом за посланням Грибова. З берега біля Одеси українські війська вдарили по судну і потопили його.

Розмовляла до портрета: «Сину, витримай»

Вдома Романа Грибова чекали рідні, кохана дівчина. Журналісти поспілкувалися з мамою Романа Тетяною Рудольфівною. Вона запрошує їх у скромну оселю, заводить у кімнату, де на столі стоїть портрет сина, його пам’ятні речі. Не плаче, хоч уявляє, які муки, моральний тиск довелося пережити синові у полоні, лише голос тремтить від хвилювання. Вона, як і син, – сильна жінка.

– У нас з Ромою було дуже важке життя, – розповіла пані Тетяна. – Я його вчила, що треба любити свою Батьківщину. Його прадід Олександр Грибов пройшов війну, був командиром частини. Раніше Ромка підробляв діджеєм, а останні роки служив прикордонником.

Із сином мама спілкувалася 24 лютого, тоді він їй сказав, що почалася війна і щоб мама купила більше продуктів. Коли почула по новинах його слова – і гордилася, бо Роман ні перед ким не прогинався, і водночас здивувалася.

– Коли прозвучало оце послання кораблю, для мене то було щось таке, бо я від нього таких слів за усе життя не чула, – каже жінка. –  Але я зрозуміла, скільки у них непереможності. Це підбадьорило увесь світ! 

У Золотоноші Роман Грибов справжній герой – люди плакали, побачивши те відео. А мамина душа страждала, бо пережила «інтернетну смерть» сина. Пані Тетяна каже: той, хто виставляв їй співчуття, не врахував, що мамине серце розривається від болю. Вона нічого не знала про долю Романа, і коли почула, що син не загинув, а в полоні, трохи заспокоїлася. Головне, що живий!

– Я балакала до його портрета: син, держися, не зірвися, витримай. І коли відбувся обмін полоненими, як грім серед ясного неба: «Мама, привіт». Я мало не знепритомніла, не повірила: «Сину, це ти?»

Пані Тетяна зізнається, що якби не болячки і не вік – теж взяла б у руки зброю, була поруч із сином і теж послала б російський корабель.

– Дуже мужня наша нація. Ніхто, ні один москаль, ні одна тварина у світі, ні одне вороже око нас не зламають. Навіть якщо нам доведеться заплатити ціною життя. Ромка для мене не герой як для суспільства, – голос мами тремтить. – Він для мене вже герой, бо він мій син.

Юрій ОСИПЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися