Вікторія ДОМАНСЬКА
Україна

Як вимушеним переселенцям отримати соціальний захист у Польщі

10 квітня 2022, 13:26
0
0
Сподобалось?
0

З початком війни близько двох мільйонів українців виїхали до сусідньої Польщі. Хтось іде далі, а більшість залишається саме у Польщі. Як вимушеним переселенцям отримати соціальний захист у цій країні? Консультує адвокат Вікторія Доманська – керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Правова допомога № 1» (м. Луцьк, вул. Шопена, 22, офіс 99).

Які пільги передбачені?

Сьогодні можна перетнути кордон з Польщею та деякими іншими країнами Європи без закордонного паспорта, лише маючи свідоцтва про народження дітей та паспорт громадянина України.

– Якщо ви пересікли кордон по українських документах (тобто по паспорту чи свідоцтву або у вас закінчився термін закордонного паспорта чи візи), вам потрібно звернутися у консульство, – наголошує юрист. – Вам продовжать термін паспорту закордонного чи візи, або ж, якщо закордонного паспорта немає, видадуть «білий паспорт». Це потрібно для того,  щоб можна було без перешкод пересуватися по країнах Європи та потім повернутися назад в Україну.

– Якщо зупинилися саме у Польщі, на які пільги можна розраховувати?

– У першу чергу, необхідно отримати польський PESEL. Це як наш український ідентифікаційний код, – пояснює Вікторія Доманська. – Він дасть вам можливість отримати безкоштовну медичну допомогу, навчання, можливість офіційного працевлаштування та грошову допомогу. Щоб отримати PESEL, слід звернутися в адміністрацію за місцем проживання або на пункти його видачі для громадян України. Якщо, наприклад, ми говоримо про Варшаву, то вони розташовані на стадіоні. Із собою потрібно мати фотокартки свою та дітей, якщо вони старші 12 років, також необхідна їх особиста присутність.

Яка сума допомоги?

Отримавши PESEL, треба відкрити картковий рахунок (найкраще це зробити в Bank Pekao). Після цього буде надано одноразову допомогу у розмірі 300 злотих на особу. Також на кожну дитину до 18 років щомісячно буде виплачуватися по 500 злотих. Статус біженця при цьому оформляти не потрібно.

– А якщо людина отримала «тимчасовий захист» у Польщі, а потім вирішила переїхати в іншу країну? Чи може вона знову попросити про такий захист? – уточнюю.

– Ні. Оформити «тимчасовий захист» можна лише раз. І якщо ви його отримаєте у Польщі, втрачаєте право оформити цей статус в інших країнах Європи, – додає Вікторія Доманська. – Якщо ви прибули до Польщі не через українсько-польський кордон, а минувши транзитом, скажімо, Молдову, станом на сьогодні не можете отримати PESEL за спрощеною системою та претендувати на грошову допомогу. Хоча найближчим часом планують вноситися зміни до законодавства, які мають надати рівні права усім українцям, які опинилися у Польщі 24 лютого і пізніше.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися