Життя бійця під Дебальцево врятувала писанка
Україна

Життя бійця під Дебальцево врятувала писанка

24 квітня 2022, 10:36
0
0
Сподобалось?
0

Писанкар з Коломиї на Прикарпатті Олег Кіращук має авторський почерк. Його роботи є окрасою багатьох колекцій відомих поціновувачів світового мистецтва. За понад три десятиліття митець розписав воском близько двадцяти тисяч яєць! Та найціннішою своєю роботою вважає ангела на гільзах, який у 2015-му вивів його з Дебальцевого.

«Ангел мене врятував»

Олег виріс у мистецькій родині. Сам змалку захоплювався писанкою, але підлітком цю справу вважав не чоловічою, тож вирішив більше нею не займатися. Та все змінив випадок. Після повернення з армії, коли в країні панувала криза, мама вмовила сина зробити кілька писанок на продаж.

Відтоді майстер не випускає писачка з рук. Досліджуючи українські орнаменти писанок, Олег Кіращук велосипедом об’їздив чимало сіл Прикарпаття і змальовував старовинні орнаменти. Тоді на основі народної творчості почав створювати власні композиції. Щоразу нові ідеї втілював на яйцях курячих, гусячих чи страусиних.

Коли країна піднялася на Майдані, захищаючи побитих студентів, до Києва поїхав і пан Олег. Потім став волонтером – возив воїнам на Схід України усе необхідне. А влітку 2014-го пішов до військкомату сам. Так потрапив у 128-му гірсько-штурмову бригаду.

– Маю писанку з ангелом на фоні автоматних гільз. Вона оберігала мене, коли воював під Дебальцевим, – зізнається Олег Кіращук.

Разом з побратимами тоді обороняв Вуглегірськ. Аби знімати стрес на війні, чоловік мав із собою блокнотик та олівці і робив ескізи. Ангел для писанки народився в уяві під час обстрілів. Художник одразу переніс його на папір, доповнив квітами – символом сім’ї, зобразив і бур’ян, який треба кожному полоти. Беріг той блокнот як зіницю ока. Але сталося так, що українським бійцям довелося екстрено залишати свої позиції. Тож усі замальовки художник покинув на війні.

– А потім почалися дива. Нас обстрілював ворожий міномет. Ми розуміли, що наступна міна точно поцілить у нашу позицію. Але враз він затих. Потім на нас їхав танк, але він проломив однією гусеницею український бліндаж і застряг – і це знову врятувало. А якось, коли я хотів набрати дружину, телефон упав. Мусив нахилитися, щоб його підняти, і саме у той момент зовсім поруч пролунав вибух. Якби я стояв, то мав би серйозні травми. А так відбувся подряпиною від осколка, – згадує чоловік. – Я впевнений, це мене ангел врятував.

Повернувшись додому, майстер по пам’яті відтворив символічний образ. Це була перша воєнна писанка Олега Кіращука. На ній ще по колу написав молитву, якої змалку навчала бабуся: «Ангеле, хранителю мій, ти при мені стій. Як вдень, так вночі будь мені до помочі». Пізніше майстер зробив кілька копій цієї писанки і продав їх. А виручені кошти віддав людям з інвалідністю внаслідок війни та дітям загиблих побратимів.

Українські писанки – на одязі Гучі

Є у біографії майстра ще одна цікава історія. Орнаменти з робіт Олега Кіращука потрапили до колекції одного з найвідоміших виробників одягу Gucci. Цей модний дім зобразив їх на жіночих сукнях! Про таку популярність своїх писанок прикарпатець дізнався від товариша, котрий мешкає в Америці. Одразу й не повірив, подумав, що це – розіграш. Та побачивши орнамент одягу Gucci, переконався: таки справді з його писанками він перегукується.

– Я радію, коли мої роботи надихають. Хоч вважаю, що нічого особливого не зробив, – скромно каже майстер. – Просто виконую свою маленьку місію.

Нині писанки Кіращука зберігаються у багатьох музеях України та світу. Вони є на усіх континентах. А їхній творець знову зі зброєю в руках боронить Україну. Бережи його, Боже!

Наталія КРАВЧУК

Олег КІРАЩУК та його роботи

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися