Після росіян рівень радіації у Чорнобилі зріс у 10 разів
Україна

Після росіян рівень радіації у Чорнобилі зріс у 10 разів

25 квітня 2022, 15:23
0
-1
Сподобалось?
-1

У перший же день вторгнення 24 лютого російські окупанти зайшли у зону відчуження і захопили законсервовану Чорнобильську атомну станцію. Місяць об’єкт, аварія на якому 36 років тому принесла багато горя, перебував під контролем росіян.

Московити зайшли до Чорнобиля як переможці і господарі, а виходили звідти, як побиті собаки. Сотні з них стали смертниками, адже недолуге керівництво запевняло їх, що «зона безпечна, бо туди екскурсії їздять».

– Українська держава за останні десятиліття дійсно багато зробила для безпеки ЧАЕС, – зазначив керівник громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Ростислав Кухтей. – Хоча станцію проєктувала і будувала москва, технології експлуатації порушені нею ж. І вони мали би фінансово допомагати ліквідовувати наслідки. Але після розпаду СРСР росія припинила виділяти кошти на це, і тепер їхня армія наробила нам проблем. Свого часу, щоб зменшити радіаційний фон, ми зрізали верхівки дерев у Рудому лісі, де дуже висока радіація. Деревину закопували у землю, сіяли траву, аби небезпечні елементи опускалися нижче. А вони взяли і стали там окопи рити!

Ростислав Кухтей наголосив, що екскурсії у чорнобильській зоні дійсно проводились і волинські ліквідатори аварії їздили туди щороку. Але у них був супроводжуючий з дозиметром:

– Біля четвертого енергоблоку рівень радіації перевищував норму десь втричі, поблизу Рудого лісу – у п’ять разів. Дозиметри там пищать. Усього екскурсія у зону ЧАЕС займала десь дві години, Рудий ліс лише проїжджали, у місто Прип’ять заходили не більш ніж на 10–15 хвилин. А росіяни будували там бліндажі, розривали землю! І жили місяць! Це ж скільки офіцерам треба мати розуму, аби при розміщенні користуватися картою 1984 року, де не нанесено рівень забруднення! Сумніваюся, що вони дозиметри із собою мали, бо інакше таких дурниць не робили б.

Через своє невігластво і самовпевненість росіяни завдали шкоди довкіллю. Зокрема спеціалісти «Енергоатому» нещодавно робили заміри радіаційного фону на ділянках Рудого лісу, де окупанти будували фортифікаційні споруди. Було зафіксовано аномально високий рівень радіації. Так, зовнішнє опромінення у 10–15 разів перевищує норму, а один з показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту, був перевищений у 160 разів. Тож усіх окупантів, які майже 30 днів базувалися і копали в Рудому лісі, чекає променева хвороба різних ступенів тяжкості. Ми вже писали про те, що один росіянин, який був у Чорнобилі, помер у білоруській лікарні. І це тільки перший дзвіночок.

«Вважаю, що російські війсь­ковослужбовці, які рили окопи у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, цілком заслуговують бути номіновані на премію Дарвіна», – написала у соцмережі віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. Цю жартівливу нагороду дають за найбезглуздіший спосіб померти. Раніше премію посмертно отримували, наприклад, американець, що прополоскав рот бензином і потім закурив (лауреат 2012 року), або двоє сербів, які, святкуючи народження сина, почали стріляти з гвинтівки вгору і перебили електропроводи залізниці (номінанти 2021-го).

– Одного тільки шкода – мало росіян базувалося у Рудому лісі. От якби їх було декілька тисяч! Ми би зекономили більше боєприпасів, – пожартував Ростислав Кухтей.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися