Поль МАНАНДІЗ
Україна

Француз їздить по Україні і виступає перед військовими

5 травня 2022, 16:17
0
1
Сподобалось?
1

Щемливу пісню «Лелеки», присвячену українським захисникам, українці поширюють на своїх сторінках у «Фейсбуці». А співає її француз Поль Манандіз уже кілька літ. Та сьогодні вона зазвучала по-особливому, бринить невимовним болем у душі кожної мами, яка не дочекалася сина з путінської війни. Француз, який живе у Києві сім років, серцем відчув Україну. Виступає на фронті для бійців, співає для простих людей по маленьких селах та містечках. І скрізь цього усміхненого артиста приймають гостинно.

Закохався у портрет

Поль народився у Бельгії. Його мати – француженка, батько – італієць. Тож знає італійську, французьку, а ще німецьку, англійську, російську. Королева Бельгії, почувши виступ юного Поля, пророкувала йому велике майбутнє. Попри волю батьків, які бачили сина адвокатом, він переїхав до Парижа, де почав артистичну кар’єру. А до України Манандіза привело кохання.

– Якось у Парижі я побачив портрет дівчини. Друг-художник жартома сказав, що познайомить мене з нею. Я написав їй, що вона може стати моєю дружиною. Це була Олена з Києва. І через три місяці вона прилетіла у Париж, – розповідав Поль журналістам історію шлюбу.

Пара одружилася, жила у Парижі. У той час в Україні почалася Революція Гідності. Олена переживала і хотіла хоч якось допомогти країні. Уже під час перших гостин в Україні Поль зрозумів: це його земля, він хоче жити тільки тут. Тож з 2015 року французький співак мешкає у Києві. Якось замість мандрівки на Канари з Оленою поїхали у Карпати.

– Мені так добре у Буковелі, радісно, що я такий вау: «Україна із май парадіз». Я спитав в Олени, як це українською. Вона каже – «мій рай». І я вирішив: нехай український альбом називається «Мій рай», – розповідав артист в інтерв’ю.

Знав Василя Сліпака

Поль Манандіз об’їздив з концертами всю Україну, не раз виступав перед бійцями на фронті. Коли співає пісню «Лелеки», у всіх навертаються сльози. А подарував йому цю пісню військовий Богдан, який став для Поля справжнім другом. Приємно, що люди на концертах співають її разом з Манандізом. А ще Полева душа щемить від пісні «Вирушали хлопці». Її присвятив співаку Паризької опери Василю Сліпаку, який загинув у війні на Донбасі. З Василем вони не раз говорили про ідею української свободи.

– Я саме працював над альбомом «Мій рай», коли дізнався про смерть Василя по телебаченню. Я був шокований! – зізнається артист. – Одного разу почув, як кілька бабусь співали пісню «Вирушали хлопці». Вирішив її присвятити Василю. Коли її співаю, усі встають, віддаючи йому шану.

У репертуарі Манандіза тридцять українських пісень, зокрема, «Небокрай», «Квітка душа», «Зацілую», де у кліпі він знявся з дружиною Оленою. Поль став першим французом, який отримав звання заслуженого артиста України. Каже, що його голос звучить по-особливому, коли співає українською.

Так сталося, що у 2018 році Поль і його київська муза Олена розлучилися. Вона поїхала у Париж, а він залишився в Україні. У Бельгії живе його п’ятнадцятирічний син Саша зі своєю мамою. А Україна знову подарувала батьківське щастя – дочку Мію, яку Поль називає ангелятком. Її мама – Катерина Супрун, солістка «Київської камерати». Перед російським вторгненням Поль сказав, що Україну не полишить, адже вважає:

– Сьогодні Україна на передовій захищає усю Європу. І вона має дякувати за те, що кращі сини та доньки віддають життя і за мирну Європу.

Що казати – француз з українською душею, справжній патріот нашої держави.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися