Вікторія ДОМАНСЬКА
Україна

Як розірвати договір оренди землі з недобросовісними фермерами

15 травня 2022, 10:09
0
0
Сподобалось?
0

Земельні питання турбують селян і в час війни. «Вісник+К» отримує багато дзвінків від читачів. Сьогодні зупинимося на договорах оренди, які люди хотіли б змінити. І допоможе нам у цьому адвокат Вікторія Доманська – керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Правова допомога № 1» (м. Луцьк, вул. Шопена, 22, офіс 99).

– Я давала пай в оренду на п’ять років. Орендар виплатив мені за той час п’ять тисяч гривень. А потім ще два роки землею користувався. Я хотіла повернути пай собі. Та, як з’ясувалося, у документі написано, що орендар дав мені 15 тисяч гривень і я договір з ним уклала на 49 років, – плаче у телефонну трубку Надія Василівна з Буковини.

Перед тим, як підписувати договір, жінка його не прочитала. Тепер нарікає на себе, що повірила людині на слово. Вона – мама-одиначка, виховує трійко діток, і заробіток з паю був би для її сім’ї хорошою підтримкою. А тепер не має зі своєї землі жодного зиску.

– Я подала заяву, що договір оренди втрачений у 2017 році. Зробила повторний витяг. Так дізналася, що орендар мій пай «заклав» і сам втік у москву, бо мав багато боргів. Ще й ті сім років, що землею користувався, за неї податок не платив! Тепер змушена виплачувати я. Торік посіяла на тій землі зерно, але мені не дали врожай зібрати, бо ж пай в оренді. То і я їм не дала на мені нажитися. Подумайте-но: я зерно купувала, обробляла ту землю, а хтось захотів собі мій врожай забрати. Шкода, звісно, бо осипалося все, пропало… Але який вихід? Отак я не даю орендарю моїм паєм користуватися, а він мені, – бідкається жінка.

Олена Коваль з Рівненщини теж хотіла б обрати іншого орендаря:

– У нас багатодітна сім’я. Діти повиростали, могли б обробляти ту землю, щось на ній заробити. Ми як кинулися рахувати, що за той пай виходить, – смішна сума, якщо розділити на кожен місяць. Інші орендарі платять значно більше. Звернулася до нашого, а він сміється, бо ж договір підписаний ще не на один рік…

Подібних запитань від селян, які з тих чи інших причин хотіли б анулювати договір оренди, чимало. Простим людям розібратися з документами складно. Хтось зізнається, що договір підписував не сам, а хтось – що підписав, але не читав його. Як бути у таких випадках? Чи є надія щось змінити?

– Через суд можна розірвати будь-який договір, – консультує адвокат Вікторія Доманська. – Але це час і гроші, які люди часто шкодують, щоб довести свою правоту. У договорі потрібно знайти пункти, у яких зазначено порядок розірвання. І від тих умов відштовхуватися. Також в суді слід добре обґрунтувати свою позицію – чому хочете відмовитися від орендаря.

– А якщо договір оренди був підписаний сторонньою особою? – уточнюю в юриста.

– Тут простіше: якщо людина не підписувала договір, потрібно через суд визнати його недійсним і таким чином розірвати. Для цього треба буде проводити почеркознавчу експертизу. Якщо почеркознавча експертиза покаже, що не ця особа підписувала договір, то можна не лише розірвати угоду, але й притягнути до кримінальної відповідальності за підробку документів сторону відповідача.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися