Окупанти знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин (відео)
Україна

Окупанти знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин (відео)

17 травня 2022, 18:18
0
-1
Сподобалось?
-1

Прицільними бомбардуваннями російські військові знищили єдиний в Україні банк генетичних ресурсів рослин, який знаходився у Харкові й був одним з найбільших на планеті. Тай по світу таких установ всього кілька.

У сховищах банку в Харкові, який діяв на базі Інституту рослинництва імені Юр’єва НААН України, зберігалося понад 160 тисяч сортів і гібридів сільськогосподарських рослин з усього світу. Про це розповів доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник інституту Сергій Авраменко.

Насіння учені зберігали у спеціальних сховищах у різних температурних умовах, що дозволило б відновити генофонд рослин у разі масштабних природних катаклізмів. Він розповів, навіть за німецької окупації банк генетичних ресурсів рослин не постраждав. Навпаки німці намагалися вберегти його від знищення, й теж надійно ховали колекцію.

«Вони знали, що їхнім нащадкам це може знадобитися. Адже продовольча безпека кожної країни залежить від таких банків генетичних ресурсів», – наголосив учений.

Нині ж усе перетворилося на попіл – десятки тисяч зразків. Зокрема сорти, яким сотні років, які вже не можна буде відновити. Вчений наголосив, що в будівлі інституту не було українських військових, знищувалася конкретно наукова установа.

До Харкова приїжджали селекціонери з усього світу, а найчастішими гостями були вчені з Росії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися