Петро Конашевич-Сагайдачний
Україна

400 літ тому гетьман Сагайдачний взяв в облогу Москву і міг її знищити

29 травня 2022, 16:46
0
1
Сподобалось?
1

Петро Конашевич-Сагайдачний утвердив Запорізьку Січ як державу, з якою рахувалися в Європі. Він проводив успішні походи проти Кримського ханства, Османської імперії та московського царства.

Народився гетьман на Львівщині близько 1570 року, освіту здобував в Острозі. Конашевич – ім’я батька, а прізвище Сагайдачний Петро отримав за неймовірне вміння – за хвилину десяток його стріл влучали в ціль. Одружився з 16-річною Анастасією Повченською, волинською шляхтянкою. Сім’я мешкала на Київщині у його маєтку. Петро працював домашнім вчителем міського судді. Дружина народила сина Лукаша, але чоловік мав підозри щодо її вірності. І тому подався на Січ. Поки козак був у походах, Настя із загоном робила наїзди на «невірних» сусідів.

Тим часом Сагайдачний на Січі одразу себе проявив як відмінний стратег. Не дивно, що козаки доручили йому всю артилерію, а потім висунули на гетьмана. Він першим став підписуватися як гетьман Запорізький! За керівництва Петра Сагайдачного на Січі усі вивчили пішу та кінну службу, стріляли з мушкетів, орудували шаблею, списом, кидали ножі. Кожна сотня мала розвідників-пластунів, гармашів. Сагайдачний перетворив ватаги на регулярне боєздатне військо. А ще заборонив у походах пити горілку – за непослух чекала смертна кара.

Гетьман боровся з Туреччиною та Кримським ханством, які робили набіги на українські землі, і розумів, що йти проти Речі Посполитої ще не на часі, тому проявляв дипломатію. У поході поляків на московське царство у 1618 році надав підкріплення 20-тисячним козацьким військом. Натомість висунув вимоги з розширення козацької території, свободи православної віри в Україні та визнання Польщею судової та адміністративної автономії України.

Уже тоді у козаків був реальний шанс знищити москву. Гетьман навіть взяв столицю в облогу! До козаків вийшли московські батюшки з хоругвами і молили про пощаду «людей православних». І козаки, які із Сагайдачним стояли біля Арбатських воріт, відступили. З москви він прийшов з 20-тисячним військом у Київ. І там його було проголошено гетьманом над Київською Україною та гетьманом всього війська Запорозького.

Сагайдачного ненавиділи вороги. Аби його знищити, у битві під Хотином поранили отруєною зброєю. Він помер 20 квітня 1622 року. Усі маєтки за його заповітом роздали школам, братствам, церквам та шпиталям. Православна церква України визнала Петра Конашевича-Сагайдачного святим.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися