Усі бажаючі можуть взяти землю в оренду за копійки
Україна

Усі бажаючі можуть взяти землю в оренду за копійки

31 травня 2022, 10:33
0
0
Сподобалось?
0

Війна змусила в Україні дещо змінити правила земельних відносин. Адже в мирний час процедури виділення земельних ділянок тривають місяцями. В умовах війни це неефективно. Тож більше повноважень у цій сфері тепер надано, зокрема, територіальним громадам.

Отож, в умовах тимчасового призупинення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру територіальні громади сіл, селищ та міст мають можливість передавати в оренду земельні ділянки, що переходять до комунальної власності територіальних громад, без державної реєстрації! Якщо неможливо надати витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки, буде затверджено середні показники грошової оцінки.

Спрощено процедуру отримання землі у мирних регіонах для підприємств, що переміщені (евакуйовані) із зони бойових дій. Для них дозволено здійснювати надання земельних ділянок комунальної власності в оренду без проведення земельних торгів. Окрім заповідних земель та тих, що мають історико-культурне значення. При цьому підприємства, яким надаватимуться ділянки в таких випадках, визначатимуться спільним рішенням двох обласних військових адміністрацій: і тієї, з території якої переміщуються (евакуюються) виробничі потужності, і тієї, на яку вони хочуть переїхати.

У документі також йдеться про надання права виконавчим органам сільських, селищних та міських рад передачі у постійне користування земельних ділянок комунальної власності для розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб. При цьому залишається заборона на виділення під такі цілі природоохоронних територій.

Зміни стосуються і цільового призначення землі. В умовах воєнного стану, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено, встановлюються спеціальні правила реєстрації, встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок районними військовими адміністраціями. Записи робитимуть у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань. Також у період воєнного стану органи Служби безпеки України надаватимуть спеціальні дозволи на виконання топографо-геодезичних вишукувань.

Як ставляться до новацій у громадах?

Олександр Прендецький, голова Олицької селищної територіальної громади:

– Для нашої громади це великий мінус. Вважаю законодавство у такому варіанті недоцільним, воно зупинило роботу по наповненню бюджету. Адже з аукціону останні землі ми продали право оренди за 27 тисяч за гектар у рік. Згідно нового закону маємо гектар віддати в оренду по нормативно-грошовій оцінці за 1500-1700 гривень. Різниця суттєва. Але люди не поспішають брати землі, тому що вони даються в оренду лише на рік. У нашій громаді вільні наділи самозаліснені. Тобто їх треба виробляти. А хто за таке візьметься, коли через рік право оренди на них виставлять на аукціон?

Сергій Панасевич, голова Оваднівської сільської територіальної громади Володимир-Волинського району:

– Я вважаю, що цей закон правильний. Чого земля має пустувати? До нас звернулися місцеві господарі, провели сесію і дали їм землю в оренду на рік. Хай садять, платять податки. Як рік мине, будемо вирішувати, що робити далі. Головне, що земля залишилася у комунальній власності. Сподіваємося, що повернуться з фронту наші хлопці, їм треба буде виділити ділянки. 

Наталія КРАВЧУК, Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися