Головнокомандувач ЗСУ Валерій ЗАЛУЖНИЙ
Україна

Залізний генерал Валерій Залужний

4 червня 2022, 18:11
0
1
Сподобалось?
1

Нещодавно головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний потрапив до списку Time найвпливовіших людей світу. За кордоном його називають «Залізним генералом України». Адже він воює з 2014-го з перших днів війни на Сході, а у перервах між боями бере участь у спільних навчаннях із силами НАТО. І несподівані для світу воєнні успіхи України іноземні військові називають заслугою головнокомандувача та його армії. А першим місцем служби Залужного було місто на Волині – Володимир.

«Совок відпадає – хоче хтось цього чи ні»

Валерій Залужний народився у сім’ї військовослужбовця у Новограді-Волинському. З відзнакою закінчив Одеський інститут Сухопутних військ, Національну академію оборони України, магістеріум Острозької академії за спеціальністю «Міжнародні відносини», Національний університет оборони України імені Івана Черняховського – як найкращий випускник нагороджений перехідним мечем королеви Великої Британії. Залужний пройшов усі щаблі військової служби: від командира взводу до головнокомандувача, яким став у липні 2021 року.

Одним з його перших кроків на посаді був дозвіл військовим на фронті відкривати вогонь у відповідь по окупантах без узгодження з вищим керівництвом. Що цікаво, Залужний не служив в армії СРСР і пропагує відхід від радянщини.

– Загальний курс на реформування Збройних сил України відповідно до стандартів НАТО залишається незворотним. «Совок» відпадає – хоче хтось цього чи ні, – каже залізний генерал.

«Хоча Головнокомандувач  намагається уникати зіркового статусу, успіхи у знищенні російських загарбників неминуче перетворюють Залужного на справді історичну постать», – написали американські журналісти. Адже завдяки йому та українським захисникам сталося військове диво, про яке нині говорять всі: Україна змогла протистояти другій армії світу. А генерал Залужний підкреслює, що наші війська – це молоді професійні воїни, нові паростки, які за п’ять років зовсім змінять армію.

– Зміни мають відбутися, перш за все, у світогляді та ставленні до підлеглих. Я маю стільки друзів і серед солдатів, і серед молодших офіцерів! – зізнається журналістам Валерій Залужний. – Мене запитують: звідки їх знаєте? Я з перших днів був на Сході, керував усіма секторами.

Публікує історії воїнів і фото зі своєю сім’єю

Харизматичний, зі сталевим характером, але попри воєнний досвід і високі посади,  48-річний генерал залишається привітним та відкритим. Їздить гарнізонами, у бойові точки, спілкується із захисниками. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Валерій Залужний на своїх інтернет-сторінках публікує історії воїнів, відео знищення російської бойової техніки, повідомляє новини з фронту. Закликає вірити Збройним силам України і гостро критикує політиків та блогерів, які своїми безвідповідальними заявами про «зраду» ображають наших воїнів.

У «Фейсбуці» на сторінці Валерія Залужного можна побачити не тільки фото з військовими, а й із сім’єю. На особистих знімках – його усміхнена дружина, яка працює фінансистом. Головнокомандувач пишається своїми доньками. Старша – військова, а молодша навчається в медичному вузі. З фотографій видно, що родина Залужних – щаслива і дружна. Люблять подорожувати Україною, пішки прогулюючись містами. До речі, Валерій Федорович обійшов історичні місця Володимира на Волині, де служив. На запитання журналістів, що для нього перемога у війні, наш головнокомандувач відповів:

– Це день, коли останній окупант залишить нашу територію, коли буде відновлений державний кордон України, коли перестануть гинути мої солдати на своїй землі. Ось тоді для мене настануть мир і Перемога.

Юлія ШЕВЧУК

Валерій ЗАЛУЖНИЙ під час навчання
З дружиною

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися