Ріпкинських селян нагородили медалями
Україна

На блокпосту стояли циган та злодій, а селяни ремонтували військову техніку

11 червня 2022, 17:43
0
0
Сподобалось?
0

Люди, які мешкають неподалік пункту пропуску через державний кордон України з Білоруссю «Нові Яриловичі» у Ріпкинському районі на Чернігівщині, у перші дні війни взялися допомагати прикордонникам. За це нещодавно і отримали медалі «За сприяння в охороні державного кордону України». Для сільських жителів це особлива подія, адже про їхні віддалені населенні пукти, заховані у густих лісах, раніше ніхто й не згадував.

Пункт пропуску «Нові Яриловичі» у Чернігівській області донедавна був тут головним переходом та проїзним шляхом для українців та білорусів. Та коли лукашенко наказав закрити всі кордони з країнами ЄС та Україною, місцеві перестали ходити у Білорусь по покупки, не можуть провідати рідних. Життя завмерло. З початком війни саме з їхнього боку насувалася небезпека. Адже наступ на Київщину і Чернігівщину починався з території Білорусі. Місцеві селяни вирішили на пункті пропуску облаштувати блокпост, щоб хоч знати, коли рашисти полізуть по їхній дорозі. Однак бажаючих наражатися на відкриту небезпеку не було, бо у віддалених селах лишилися майже самі пенсіонери. Тож на чергування погодилися вийти колишній злодій та місцевий циган Андрій. Ще кілька чоловіків взялися трактором відтягувати у лісову гущавину техніку. Там сховали сім КрАЗів та дві польові кухні, а також амуніцію, матраци, намети, маскувальні сітки.

– Страшно було, канєшно, бо в любий момент могли напасти, – зізнається один з чоловіків, Володимир. – Але ми не хотіли, щоб росіяни забрали форму наших військових і потім притворялися ними. Не дісталася ворогу й техніка. Яка була поломана, взялися ремонтувати. Потім хотіли перегнати її у Чернігів, але прикордонники сказали, що місто в оточенні, і ми не зможемо прорватися. Тож загнали у саму гущавину і гілками понакривали – там вона стояла.

Трасу через ліс у кількох місцях завалили деревами, щоб ворожій техніці важче було пробратися. Один дядько додумався зробити муляжі мін, які всюди порозкладали, щоб настрахати орків. Ці прості селяни були бійцями невидимого фронту і, не маючи особливих навичок, бралися боронити рідну землю. За це отримали медалі «За сприяння в охороні державного кордону України».

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися