Окупанти створили спеціальну групу для вивезення артефактів з України
Україна

Окупанти створили спеціальну групу для вивезення артефактів з України

13 червня 2022, 17:11
0
0
Сподобалось?
0

Команда міжнародних вчених та експертів із цифрових зображень помітили закономірність у крадіжках російськими військами цінних артефактів з українських музеїв на окупованих територіях.

Про це розповідає Суспільне з посиланням на The Guardian.

"Зараз є дуже вагомі докази того, що це навмисний крок Росії, коли певні картини та прикраси були вивезені до РФ", — сказав антрополог Браян Деніелс, який працює з археологами, істориками та фахівцями з цифрових зображень. — Можливо, все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, з претензією на законне володіння Росією усіма їхніми експонатами".

Слід крадіжок значною мірою зосереджено на скіфському золоті. Це цінні старовинні вироби, на яких часто зображували тварин. Вони були виготовлені племенами на території Центральної Азії та Східної Європи, колись відомої як Скіфія. "Ці предмети візуально приголомшують, і зараз так багато повідомлень про крадіжки, що очевидно, що це стратегія", – додав він.

Вчений не впевнений, чи була грошова цінність найважливішим фактором для грабіжників, або ж предмети були обрані через їхнє культурне значення. Він повідомив, що крадіжки, як правило, відбуваються після допитів музейних зберігачів. Цікаво, що подібну схему вивезення культурних цінностей використовувала нацистська Німеччина, яка мала спеціальний підрозділ "Ананербе" для вивчення спадку предків.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися