Хмельниччанина у Росії вбили за українську церкву
Україна

Хмельниччанина у Росії вбили за українську церкву

19 червня 2022, 10:17
0
-1
Сподобалось?
-1

З кожним днем усе більше московських церков стають українськими. Люди розуміють, що славити Бога треба рідною мовою, тим більше, у цей страшний час, коли росія вбиває українців. У рф живуть мільйони українців, але не мають своїх храмів! А за бажання збудувати українську церкву активістів просто знищують. Так у 2004 році у Владивостоці вбили лікаря, режисера Анатолія Кріля, який жив у Сибіру сорок літ!

Кріль родом з Хмельниччини. Закінчив Одеський медичний університет і з 1963 року жив у Владивостоці. Був великим патріотом України. Майже двадцять років працював режисером і був солістом Народного театру музичної комедії, ставив українські п’єси. Залучив значну кількість непрофесійних акторів українського походження. Організував народний хор «Горлиця», чоловічі ансамблі «Бриль» та «Пиріг», які з великим успіхом виступали у Приморському краї, на Сахаліні, Камчатці. «У кожному місті і в кожному районі нашого краю є українські громади. Ми маємо чудові творчі колективи, які не соромно показувати ні в Києві, ні у москві»,  – розповідав журналістам Анатолій Кріль. У його найближчих планах було створення українського театру, проведення Міжнародного фестивалю української культури у Владивостоці, де жило багато українців. Це місто з 1918 по 1935 роки було центром проголошеної незалежної Далекосхідної Української Республіки, поки сюди не прийшли совіти.

Просвітницька діяльність патріота мала шалений опір з боку росіян. 1 квітня 2004 року на автобусній зупинці у Владивостоці Анатолія Кріля вбили. І при цьому його не пограбували. Влада навіть відмовляла у порушенні кримінальної справи! Злочин досі не розкритий. Тому рідні та друзі вважають, що Кріля знищили за те, що він хотів побудувати у Владивостоці українську церкву. Адже брав участь у реєстрації приходу Миколая Чудотворця УПЦ Київського патріархату. Тодішній мер міста нібито був не проти, бо справи церковні йому, як розповідали люди, «по барабану». А от місцевий владика архієпископ Владивостоцький і Приморський Веніамін (Пушкар) категорично заявляв, що українська церква у Владивостоці може бути тільки через його труп. І це казав українець за походженням! Кажуть, він дуже шкодував, що взагалі дійшло діло до реєстрації парафії: мовляв, недогледіли. Активісти не змогли добитися від місцевої влади ні землі під будівництво храму, ні приміщення. А тому священник Валентин, який опікувався реєстрацією парафії, покинув Владивосток. А владика Веніамін живе досі, хоч від справ відійшов.

Ось так «будують» українські церкви в росії. Натомість московських храмів в Україні сотні. Цікаво, прихильники «руского міра» й далі воюватимуть за кіріловські церкви в Україні?

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися