За яку суму боргу українців можуть відключити від комунпослуг
Україна

За яку суму боргу українців можуть відключити від комунпослуг

22 червня 2022, 11:46
0
1
Сподобалось?
1

Деякі українці звикли накопичувати борги за комунальні послуги , а під час війни ця проблема стала просто катастрофічною.

Експерт розповіла, чи можуть комунальники вимагати від українців сплатити борги, повідомляє «Сьогодні».

За словами координатора житлово-комунальних та енергетичних програм цивільної мережі «Опора» Тетяни Бойко, під час дії військового стану заборонено відключати споживачів від будь-яких комунальних послуг за несплату, а також нараховувати пеню та інші види штрафів, але зловживати цим не можна. Накопичений борг із вас не спишуть просто так і після війни з цим будуть проблеми. Якоїсь конкретної суми заборгованості, після якої обов'язково маємо припинити надання послуги у законодавстві не прописано.

Як відбувається ця процедура?

Спочатку виконавець повинен надіслати боржнику письмове повідомлення з вимогою сплатити борг. На нього потрібно відреагувати у вказаний час, якщо ви цього не зробите, то виконавець може вдатися до припинення надання послуги або звернутися до суду за стягненням боргу. Зазвичай ці процеси відбуваються паралельно, але про це можна буде говорити лише після війни.

«Але якщо ви отримали повідомлення і якимось чином відреагували у вас, принаймні почався діалог і є можливість відстрочити цей процес», - радить експерт боржникам.

Наприклад, можна укласти договір про реструктуризацію і розбити свій величезний борг більш прийнятні частини.

Погрожують відключити послуги під час війни

Якщо зараз хтось погрожує припиненням надання певних комунальних послуг, це однозначно порушення закону. Проте є ще й інший бік медалі. Бойко зазначила, що оплата комунальних послуг – це також внесок у наближення перемоги у війні та відновлення інфраструктури, який може зробити практично кожен. Тож це питання до свідомості людей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися