Сергій ПРОНЕВИЧ
Україна

Лауреат Книги рекордів України пішов у партизани і загинув

26 червня 2022, 10:07
0
-1
Сподобалось?
-1

У мирний час він встановлював спортивні рекорди, а під час окупації нищив ворожу техніку саморобними коктейлями Молотова. Це Сергій Проневич з Боромлі на Сумщині.

Проневич здобув всеукраїнську славу у 2019 році, коли встановив національне досягнення, потрапивши до Книги рекордів України.

Тоді на білоцерківському марафоні він першим подолав дистанцію понад 42 кілометри у повному військовому екіпіруванні – бронежилеті, касці, зі зброєю тощо. Це знадобилося Сергію під час окупації його рідного села. Уже після звільнення стало відомо, що спортсмен коктейлями Молотова палив ворожі танки. Обвішаний ними, він єдиний міг подолати великі виснажливі дистанції.

– Майже 15 кілометрів в один бік. Це початок березня: холодно, бруд зі снігом. А він не боявся нічого. Близько десяти одиниць ворожої техніки спалив особисто, – розповідають сусіди.

– То на тому краю заграва – горить, вибухає. Потім на іншому, далі на трасі горить вечорами. Згодом казали, що то Серьожа працював сам. Ну, він наганяв страху на них, – розповів колишній вчитель українського партизана.

У невеличку Боромлю російські окупанти зайшли 8 березня. Як розповів староста Василь Романік, через село проїхало до пів тисячі важкої техніки, у тому числі «Буки». Місцевим самооборонівцям, які збирали дані про переміщення ворожої техніки і намагалися нищити її, голова радив «залягти на дно». Не раз просив і спортсмена припинити партизанити. Але його зупинити було неможливо. 

Не могла цього зробити і мама Антоніна. Каже, син з дитинства був такий наполегливий і цілеспрямований. Як щось задумає – робить. Попри застереження лікарів, займався спортом і домігся, щоб його взяли в армію – відслужив у спортивній роті. Те, що Сергій подався у партизани, пані Антоніна зрозуміла з перших днів війни. Вистежував ворожу техніку і передавав дані військовим. «Бува, їдуть танки, а він на скирту сіна залізе (у нього такий невеличкий чи то бінокль, чи що) і постійно видивляється», – розповіла жінка.

На своє останнє військове завдання Сергій Проневич біг вночі. За селом зі сховку мав забрати кілька автоматів для місцевої самооборони. Пробирався лісосмугами та полями, втім, натрапив на ворожий блокпост. Потім друзі знайшли його прострелене тіло.

У мами на згадку про сина залишилися лише його грамоти і медалі. І сосни, які хлопець посадив у кінці городу. Жінка як гляне на них, так і плаче.

«Безстрашний месник і народний герой», – так називають тепер Сергія Проневича у його рідній Боромлі. Після перемоги, за яку він віддав своє життя, його іменем хочуть назвати одну з вулиць.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися