У Росії заборонили публікувати результати досліджень, які не подобаються Путіну
Україна

У Росії заборонили публікувати результати досліджень, які не подобаються Путіну

8 липня 2022, 16:14
0
1
Сподобалось?
1

Під заборону потрапляє щонайменше третина результатів досліджень, стверджує колишній соціолог Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) Дмитро Руденкін. Ексспівробітник Фонду громадської думки (ФГД) називає цифру 50–70%.

Це випливає із розслідування видання «Проєкт».
Журналісти з’ясували, що забороняти неугодні Путіну опитування почали з 2010 року, коли у президентському кріслі сидів Дмитро Медведєв. Тоді рейтинги політиків раптово зрівнялися. Також Медведєв майже наздогнав Путіна за кількістю готових проголосувати за нього виборців.
Різниця була несуттєвою: 21% та 24% відповідно. Такі цифри навів «Левада-центр». А провладні соціологи їх приховали. ФГД тоді отримав аналогічні результати, але кремль заборонив їх публікувати. ВЦВГД взагалі не ставив таке питання – у списках варіантів відповіді були присутні або Путін, або Медведєв. Це було зроблено, «щоб не зіштовхувати лобами», пояснює колишній співробітник ВЦВГД Ігор Ейдман.
Путін ревно ставиться навіть до рейтингу губернаторів. «Деяким регіонам висували: «Чому у вас рейтинг губернатора зростає, а рейтинг путіна ні?» – згадує політтехнолог, який працював на регіональних кампаніях.

З 2018 року ВЦВГД заради спокою президента взагалі перестав порівнювати його з іншими політиками та ставити питання щодо голосування на найближчих виборах.

Путін уважно стежить за своїм рейтингом із самого початку правління. Річ в тому, що після відставки Єльцина він мав велику підтримку серед населення: у січні 2000 року його діяльність схвалювали 84% росіян. Путін швидко звик до величезних цифр і став сприймати будь-які коливання рейтингів як щось ненормальне та недопрацювання своїх співробітників.

2018 року, коли «кримський» рейтинг Путіна обрушився на 20% через рішення підвищити пенсійний вік, Кремль наказав приховувати старі дані про довіру главі держави. Тепер на сайтах ВЦВГД і ФГД видно лише найсвіжіші цифри без жодних коливань.
Тоді ж обидві служби почали отримувати від адміністрації президента своєрідні формулювання питань: вони містили підказку на потрібну кремлю відповідь.
Наприклад, напередодні війни ВЦВГД запитав громадян, чи підтримують вони визнання незалежності самопроголошених «ЛНР» та «ДНР». Формулювання було таке: «Скажіть, будь ласка, рішення президента про визнання Росією незалежності «ДНР» та «ЛНР» ви підтримуєте чи не підтримуєте?»
Тобто це питання не про донбаську проблему, а про схвалення президента, пояснює доцент Московської вищої школи соціальних та економічних наук Олексій Тітков. Кремль знову отримав потрібний результат – 73% підтримали рішення Путіна.
Падіння рейтингу Путіна вплинуло і на варіанти відповідей – тепер соціологи практично не ставлять відкритих питань, тобто тих, де люди самі можуть називати свої версії.
Але на цьому маніпуляції не закінчуються. За допомогою соціологів влада вибудовує в країні альтернативну реальність. Прокремлівські медіа часто роблять новини на основі опитувань ВЦВГД та ФГД, які максимально далекі від поточного порядку денного. Наприклад, наприкінці червня цього року, у розпал чергового наступу Росії в Україні, ЗМІ почали розповсюджувати матеріал про те, що відвідуваність музеїв та виставок у Росії збільшилася в 1,5 раза за останні 30 років.
Іноді в новинах відбувається відверте жонглювання цифрами. У 2021 році держагентство «РІА Новини» повідомило, що «половина росіян зазнали позитивних емоцій під час перегляду прямої лінії з Путіним». Про метод проведення цього дослідження там не сказали. Хоча на сайті ВЦВГД, за даними якого було написано новину, йдеться, що це було опитування фокус-групи зі 123 осіб. Таким чином 66 людей перетворилися на половину росіян.
Під забороною й публікація досліджень про політика Олексія Навального. При цьому влада стежить за ставленням до нього. ВЦВГД запитує про це майже в кожному телефонному опитуванні, але результати нікому не відомі.

«Проєкт» дізнався, що у 2021 році ФГД вивчав цінності та політичні симпатії росіян 17–35 років – у форматі фокус-групи. Молодь визнала обнулення президентських термінів Путіна і арешт Навального найгіршими подіями за останні роки. Крім того, з’ясувалося, що практично ніхто не голосував би за п Путіна зараз. Звіт про результати дослідження так і не публікували.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися