На острові Зміїний похований грецький герой Ахілл
Україна

На острові Зміїний похований грецький герой Ахілл

9 липня 2022, 19:42
0
2
Сподобалось?
2

Про острів Зміїний заговорили у перший день повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді відважний прикордонник Роман Грибов на заклик здатися послав рускій корабель на х… Ці слова стали пророчими для загарбників. Нещодавно українська армія розбомбила окупантів і звільнила острів, де орки розташували засоби протиповітряної оборони, реактивні системи залпового вогню, здатні вражати узбережжя Одеської області.

Зміїний розташований за 30 кілометрів від берега і за 120 кілометрів від Одеси. Територіально належить до Вилківської громади Ізмаїльського району Одеської області. Тут не росте жоден кущ чи дерево. Зате у 2001 році неподалік острова було виявлено значні запаси нафти і газу.

Сучасна назва острова пов’я­зана з тим, що тут ще у ХІХ столітті водилося багато змій, яких виносило з гирла Дунаю. Давні греки називали його островом Ахілла, відомого грецького героя Троянської війни. Тут з VI століття до нашої ери майже тисячу років діяв храм на його честь, де і поховали героя. Сюди причалювали грецькі кораблі, мореплавці, торговці, які часто бачили тінь Ахілла, що біжить в обладунках по острову. Вони навідувалися до храму і приносили жертви. Бо тут було святилище, якому приписували лікувальні властивості – чоловіки набиралися сили.

Руїни квадратного храму стояли ще у 1823 році. Була тут і 20-метрова дерев’яна статуя Ахілла, на якій він зображений під час кохання з Єленою Прекрасною, через яку і розв’язалася Троянська війна. Згодом каміння з храму використали для будівництва маяка на острові. За легендою, тут був замурований золотий щит Ахілла вагою 15 кілограмів. Його донині шукають. Зате неподалік острова у 2011 році було знайдено давньогрецький корабель, який перевозив глиняний посуд – амфори, чаші, кубки для напоїв. Затонулому судну 2500 років! Це найбільше археологічне відкриття останніх років! Тому не дивно, що час від часу на берег виносить шматочки грецької кераміки.

З давніх-давен острів вважається надпотужним місцем, де набираються сили чоловіки, які прагнуть набути волі, мужності, сили духу, твердості. Очевидно, це правда, у чому нас переконали наші мужні захисники, коли послали куди подалі рускій корабель і всю їхню армію.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися