У Стамбулі попередньо домовилися про розблокування українських портів
Україна

У Стамбулі попередньо домовилися про розблокування українських портів

14 липня 2022, 14:51
0
1
Сподобалось?
1

Під час переговорів між Україною, Організацією Об'єднаних Націй, Росією і Туреччиною, що проходили в Стамбулі, сторони домовилися про деблокаду трьох українських портів для експорту зерна.

Усі судна перевірятимуть Військово‑морські сили Туреччини. Про домовленість повідомляє Wall Street Journal .

Попередньо узгодили таких механізм: зерно може відправлятися з трьох українських портів у конвоях у супроводі українських кораблів, одночасно діятиме режим припиненням вогню для захисту суден у географічних межах. Частково буде проведене розмінування.

Достеменно відомо, що один із цих портів – морський порт Одеси. Також, за даними українського Forbes, деблокада стосуватиметься сусідніх портів: Чорноморського (місто Чорноморськ) і Південного (місто Южне).

Також сторони домовилися, що ВМС Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають в українські порти. Країна-агресорка РФ хотіла перевіряти їх одноосібно: заявляли, що ці судна можуть використовувати для транспортування західної зброї в Україну.

До того ж, ООН створить командно-контрольний центр у Стамбулі, щоб моніторити рівень загрози для суден.

Залишається узгодити технічні деталі. Зокрема, і те, як розмінують українські порти. Україна спочатку повідомила ООН, що безпечний прохід може бути прокладений через заміноване море. Але плаваючі міни також повинні бути знешкоджені.

Проте, наголошує джерело WSJ, говорити про неминучість підписання домовленостей зарано. Крім того, російська делегація поки не отримала "зелене світло" від президента держави-агресорки Володимира Путіна.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися