Варшава після війни
Україна

Після війни європейські міста відбудовували 70 літ

20 серпня 2022, 16:45
0
0
Сподобалось?
0

На відбудову Україна потребує 600 мільярдів доларів, але з кожним днем російські війська збільшують цю цифру. Уже багато країн висловили бажання відновлювати наші розбомблені росіянами міста. Адже Європа має сумний досвід, як після закінчення Другої світової війни оживали зруйновані міста.

Відновлювали по фотографіях та малюнках

Пригадую, як у 2012 році колектив «Вісника+К» побував у Польщі. Екскурсовод розповіла вражаючі факти, як після Другої світової війни їхню столицю Варшаву піднімали з попелища камінчик за камінчиком довгі десятиліття. Адже нацисти зруйнували місто вщент, як тепер росіяни Маріуполь. Варшава стала найбільш зруйнованим містом в історії.

– Кошти на відбудову збирали прості поляки, – розповідала гід. – Усі будівлі відновлювали за старими фотографіями, замальовками, кресленнями архітекторів, картинами. Навіть ці сходи та двері, що на перший погляд видаються старовинними, – то все нове!

І справді, старе місто настільки вміло відбудоване, навіть не подумаєш, що кам’яниці, замок, опера – копія. Як і Маріупольський театр, Варшавську оперу теж прицільно розбомбили.

Історична частина ще одного польського міста, Гданська, під час штурму у 1945 році була зруйнована радянськими військами на 90% – вціліли лише кілька будинків. Та, на відміну від Варшави, його не відбудували таким, яким був до війни. Бо це нагадувало б його німецьке минуле. Кілька поколінь поляків відбудовували старе місто упродовж 70 літ!

Німецький Дрезден зі своїми сірими похмурими стінами вражає. Милуєшся оперою, височезним храмом, старовинними вуличками, музейним комплексом «Цвінгер» – і з подивом дізнаєшся, що усе це копія!

– Адже за дві доби у лютому 1945 року понад 800 тисяч англійських та американських бомб вщент зруйнували Дрезден, – кілька років тому розповідав нам екскурсовод. – Серед руїн височів лише 12-тонний кам’яний купол лютеранської церкви Фраухкірхе. І на очах дрезденців він став валитися. У вогняному пеклі дивом збереглося стометрове мозаїчне панно «Хід князів».

11 років німецькі жінки зі своїми дітьми і старими батьками розбирали завали. Першу будівлю відновили у 1956 році. Це була Дрезденська картинна галерея, до речі, шедеври тут справжні, їх врятували німці. Символ Дрездена церкву Фраухкірхе німці теж самі зводили з того ж самого каменю – видно, де яка цеглина темніша.

А як будуть піднімати з руїн Україну?

Для відбудови повоєнної України планують отримувати фінансування за рахунок держбюджету, підтримки партнерів, за російські репарації, заморожені валютні резерви держави-терористки та її олігархів. Крім того, розглядають отримання грантів, пільгових позик та залучення приватних інвестицій. Понад 40 країн і близько 20 міжнародних організацій пообіцяли підтримувати Україну.

Франція допоможе Чернігівщині та місту Чортків, яке зав’язало партнерство з містом Безьє. Тайвань відновлюватиме п’ять міст: Харків, Чернігів, Миколаїв, Суми і Запоріжжя. Іспанське місто Малага та польське Плотськ готові допомогти Житомиру, литовська столиця Вільнюс – Бородянці, німецький Бонн – Ірпеню, італійське Бергамо – Бучі, американські Нью-Йорк і Бостон та німецький Нюрнберг – Харкову, німецький Гамбург – Києву, японська Йокогама – Одесі. Данія відновлюватиме  Миколаїв, Естонія – дитячий садочок в Овручі на Житомирщині, Велика Британія – Київську область, Швеція – Миколаївську, Фінляндія – Чернігівщину, Греція – пологовий у Маріуполі, також цьому місту допоможе польський Гданськ.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися