Що придбав Фонд притули і чому військовим потрібен супутник
Україна

Що придбав Фонд притули і чому військовим потрібен супутник

19 серпня 2022, 11:23
0
1
Сподобалось?
1

У червні українці за три дні зібрали 600 мільйонів гривень на купівлю трьох турецьких безпілотників Bayraktar-ТВ2. Збір коштів на кампанію під назвою «Народний Байрактар» організував Фонд Сергія Притули.

Турецька компанія Baykar вирішила надати українцям ці безпілотники безкоштовно. Тож, аби максимально ефективно витратити народні гроші, Фонд Притули вступив у перемовини з Міністерством оборони.

Вирішили орендувати космічні апарати – високотехнологічні розвідувальні супутники. Покупка виявилась неочікуваною, і багато українців не зрозуміли, яка користь ЗСУ від космічних апаратів та чому це так дорого коштує. З цим розбиралась Економічна правда.

Супутникові фото поверхні Землі дають можливість відстежувати пересування ворожої армії ледь не в режимі реального часу, оцінити кількість військової техніки та зробити висновки щодо можливих планів противника.

В грудні 2021 року завдяки знімкам компанії Maxar Technologies світ побачив концентрацію сотень танків та винищувачів біля українського кордону. Тож ще до повномасштабного вторгнення ЗСУ мали уявлення про місце зосередження основних зусиль ворога. Супутникові знімки також дають можливість оцінити результативність роботи військових у Бучі та Маріуполі.

Фонд Сергія Притули уклав контракт на понад один рік із фінською космічною компанією ICEYE. Україна отримає безлімітний доступ до фотографій мережі їхніх супутників (21 штука) та на повне управління одним з них.

Послугу з передачі супутника компанія ICEYE описує як можливість самостійно організувати управління апаратом, спланувати місію та визначити ціль для збору інформації.

Супутники ICEYE використовують технологію Synthetic aperture radar (SAR). Такі космічні апарати замість традиційної оптичної зйомки запускають на Землю радіолокаційні хвилі, а потім приймають сигнал, який відбивається від об’єктів.

Це дає змогу отримати картинку у високій якості та працювати навіть у хмарну погоду. Більш того, SAR-супутники можуть бачити об’єкти навіть через деякі перешкоди.

Космічні апарати ICEYE мають високу роздільну здатність, що дозволяє не лише бачити переміщення ворожої техніки, а й визначити її тип та навіть модель.

За даними Управління стратегічних комунікацій ЗСУ, завдяки цим супутникам розвідники зможуть бачити поле бою в роздільній здатності менше ніж 30 сантиметрів на піксель.

Супутники ICEYE мають ще одну цікаву особливість поміж конкурентів. Інженерам компанії вдалося розрахувати швидкість апаратів таким чином, що за добу вони роблять рівно 15 обертів навколо планети. Завдяки цьому супутник кожен день в один час може пролітати над одним і тим самим місцем.

Це дає можливість стабільно щодня з одного супутника отримувати знімки визначеної локації. Справжня знахідка для вчених та військових розвідників.

Головне управління розвідки (ГУР) матиме доступ до фотографій зі всіх супутників компанії. Їхні орбіти перетинаються, тому це збільшує потенційну кількість фотографій, яку відомство отримуватиме за добу.

ICEYE є видним гравцем на світовому ринку супутникової розвідки. Вона також є постачальником даних для американських розвідників та проводить дослідження разом із Міністерством оборони США.

У релізі щодо укладення угоди з Україною компанія опублікувала власне фото Керченського мосту, який давно є бажаною ціллю для ЗСУ.

Коли Притула оголосив про придбання доступу до супутникової мережі ICEYE, російські пропагандисти вибухнули наративом про те, що фонд нібито придбав фотографії, доступ до яких і без цього мала українська розвідка. Але це маніпуляція.

Так, ГУР дійсно отримує високоякісні знімки від американських спецслужб та приватних компаній. Це відбувається у короткі терміни та з мінімальними бюрократичними процедурами. Проте мати власні можливості для проведення супутникової розвідки все одно дуже важливо.

По-перше, це є гарантією того, що Україна зможе отримувати якісні розвідданні, навіть якщо США обмежить передачу інформації або частково поверне скасовані бюрократичні процедури на обмін даними.

Політичне протистояння у Штатах зараз йде дуже палко, і опоненти часто по-різному бачать американську зовнішню політику. Тож Україні треба готуватись до будь-якого сценарію.

По-друге, це нівелює людський та логістичний фактори, які можуть спричиняти затримку в обміні інформацією між спецслужбами.

По-третє, дані з нових супутників можна комбінувати з розвідданними союзників та отримувати більш докладну картину подій на фронті.

«Зростання кількості супутників покращить нашу ситуаційну обізнаність. Інформацію про пересування противника збирають з різних джерел, і одним з найнадійніших є космічна розвідка. Наприклад, ви бачите велику кількість офіцерських машин, які пересуваються у бік будівлі. Ви робите висновок, що там пункт управління, який потрібно знищити.

Щоб отримати точні дані вам треба побачити динаміку, тобто порівнювати кількість автомобілів в одному місці зараз, через годину, через дві години тощо. А щоб бачити цю динаміку, потрібно постійно оновлювати знімки», – пояснив ЕП голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк.

Один супутник не може часто знімати одне й те ж саме місце та відстежувати пересування техніки, бо він постійно рухається по своїй орбіті. Тому чим більше супутників працює на українську розвідку, тим краще.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися