Російський військовий на відео зізнався у своїх злочинах на Київщині (відео)
Україна

Російський військовий на відео зізнався у своїх злочинах на Київщині (відео)

19 серпня 2022, 16:24
0
1
Сподобалось?
1

Журналісти зі проєкту «Важливі історії» зробили розслідування про події в Андріївці під Києвом, де російські солдати займалися мародерством і вбивали мирних жителів. 21-річний солдат-контрактник Данило Фролкін на відео зізнався у всіх злочинах, які він скоїв на території цього села. Зокрема визнав, що застрелив цивільного, який допомагав ЗСУ координатами й у причетності до розстрілу ще двох цивільних.

Також «Важливі історії» зв’язалися з товаришами по службі Фролкіна. Вони попросили не вказувати їхні імена з міркувань безпеки. Солдати підтвердили все, що говорив Фролкін, і розповіли, як командування не дає їм звільнитися зі служби, наказує вбивати мирних жителів і вивозить награбоване на машинах.

Один співрозмовник «Важливих історій» зараз перебуває на території України. Його у складі 64-ї мотострілецької бригади перекинули на Херсонський напрямок. За його оцінками, 80% бійців 64-ї ОМБ, як і він сам, хочуть звільнитися. Проте командири неможливо: «Я писав кілька відмов [воювати]. Посилають на три літери – і все».

Серед тих, хто не дає контрактникам звільнитись, — заступник командира бригади підполковник Андрій Прокурат. Фролкін розповідав, що саме Прокурат наказував розстрілювати мирних українців.

Новий співрозмовник «Важливих історій» покинути Україну не може: «Нереально, скрізь блокпости. Відмовники, які виїжджали, їм підписував рапорт замкомандувача, а наше командування не підписують. Командуванню просто насрать на всіх військовослужбовців».

За його словами, зараз у Росію із 64-ї бригади не відпускають навіть тих, у кого контракт закінчився у травні. При цьому їм платять підвищені бойові: якщо раніше перераховували 90 тисяч рублів на місяць, то останнім часом – «стабільні 120 тисяч».

Інший товариш по службі Фролкіна підтвердив і його розповіді про злочинні накази, які віддавало командування.

«Ми стояли в лісосмузі за Андріївкою, – розповів військовослужбовець. – Нас обстрілювали, і їхали якось громадянські. І комбриг (гвардії полковник Азатбек Омурбеков) сказав: «Всіх під обстріл». Було машини три-чотири. Під час огляду виявилося, що це звичайні люди були, сім'ї, які їхали до Андріївки».

Також, за словами нашого джерела, Омурбеков наказував вбивати «всіх, у кого телефони знайдете».

Командування в Андріївці не лише віддавало накази про вбивство мирних жителів, а й активно обкрадало будинки місцевих. Так заступник командира по тилу Вʼячеслав Клобуков вкрав сервіз, «щоб командування їло з гарного посуду». А накраденими у місцевих холодильниками, ноутбуками і навіть столами та стільцями було забито цілий КУНГ (кузов універсальний нульового габариту).

Крім того, командування бригади доповідало вищому керівництву спотворену інформацію про успіхи на лінії фронту (про це також говорив Фролкін в інтерв'ю). Наприклад, комбриг Омурбеков просив доповідати, що «знищено не один танк, а три; ні, пʼять!» Під час обстрілів командири змушували солдатів позувати для фотозвітів на тлі бойових машин, попередньо підмітаючи пилюку навколо них.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися