Київ врятували земля, вода і люди
Україна

Київ врятували земля, вода і люди

28 серпня 2022, 15:47
0
0
Сподобалось?
0

Два американські військові експерти Ліам Колінз та Джон Спенсер, які займаються вивченням сучасних воєн, спеціально приїздили в Україну з дослідницькою метою. Вони вважають оборону української столиці найбільш визначальною битвою сучасної епохи. І ніяка інша армія світу не змогла б її виграти.

Справа не лише у мужності українських військових, а й у їхньому вмінні використовувати особливості місцевості, водні перешкоди та підтримку місцевого населення. Усе це разом й дозволило отримати вражаючу перемогу над хваленим російським військом. Київ, який розташований на пагорбах і оточений річками, завжди був ідеальним оборонним місцем вздовж Дніпра. І саме цей ландшафт вміло використали українські військові. Привідкривши дамби і випустивши частину води з приток річки, військові інженери зробили підступи до столиці трясовиною. Вони могли просто підірвати дабми і все затопити. Проте запросили водних інженерів, які розрахували, наскільки потрібно відкрити загати, щоб зробити землю непрохідною, але одночасно не затопити села. Нижче за течією інженери все регулювали й повідомляли, коли потрібно закрити дамбу, щоб не зашкодити людям. І ця філігранна робота для американських експертів була великою несподіванкою.

А ще, воюючи на своїй території, українська армія мала величезну підтримку місцевого населення, яке стало її очима, вухами й руками. До оборони Києва долучилися цивільні, починаючи від добровольців, які підбили останню машину російської колони на мосту в Ірпені, і закінчуючи місцевими жителями, які вели коригування вогню. Джон Спенсер пригадав історію, почуту від українських військових, як до них подзвонила літня жінка з Броварів. Вони називали її «бабцею», і вона повідомила, що навпроти її будинку був російський логістичний конвой. Наші бійці вдарили у те місце і знищили зброю, паливо та російських солдатів.

– Це був величезний вибух – влучили у майже 20 машин з паливом та озброєнням. Вогонь не могли загасити цілу добу, але якимось чудом Бог зберіг її будинок. Це надзвичайна історія, – каже Спенсер. – Якщо б туди закинули будь-яку іншу армію НАТО і поставили завдання оцими малими силами оборонити місто такого розміру, то не знаю, чи хтось би з них з таким завданням впорався.

І битву за Київ уже порівнюють з битвою при Фермопілах за часів стародавньої Греції, коли воїни-спартанці на чолі з царем Леонідом захищали гірський перевал від значно більшої перської армії. Тож заяви росіян, що відхід російської армії з-під Києва був «жестом доброї волі», вигадки. Насправді найавторитетніші американські військові аналітики вважають інакше: раша змушена була відступити, маючи армію у кілька разів більшу, ніж в України, бо їй завдали нищівного удару. І тепер український досвід війни вивчатимуть кадети військової академії Вест Пойнт у США, пише «Голос Америки».

Втім, експерти зазначають, що не все було гладко в українській військовій організації. Територіальна оборона, створена майже за два місяці до початку вторгнення, не була достатньо організована у перші тижні війни. Незважаючи на розмови про те, що до неї були записані сотні тисяч людей, вони не стали вагомою силою аж до кінця березня – початку квітня, коли їх організували у формальні з’єднання. Тож важливий час було втрачено.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися