Василь АВДЄЄВ
Україна

Тіло вбитого волонтера знайшли у закинутому колодязі

4 вересня 2022, 14:15
0
0
Сподобалось?
0

Навіть за кілька місяців після того, як російські окупаційні війська залишили Київщину, там продовжують знаходити тіла вбитих та закатованих місцевих жителів. 47-річного волонтера із села Березівка Бучанського району Василя Авдєєва знайшли у закинутому колодязі. Дружина Тетяна і доньки шукали його п’ять місяців, сподіваючись на диво.

Пекли хліб і роздавали сусідам

До початку великої війни Василь Авдєєв торгував лісом. З дружиною Тетяною знайомі з першого класу. Василь приїжджав на канікули до бабусі на Хмельниччину у село Воробіївка. Там спочатку гралися із симпатичною місцевою дівчиною, а потім покохали одне одного. Ростили трьох доньок-красунь. Старша закінчує ординатуру, вона лікар-офтальмолог у столиці. Дві молодші – школярки, 15 і 12 років. З початку війни з Березівки Василь категорично відмовився їхати, хоч така можливість й була. Авдєєви в окупації стали допомагати іншим. Адже, як розповіла Тетяна, багато людей приїхали у села на кілька днів. Не думали, що залишаться тут на місяць. Родина впустила у свій будинок декілька сімей з дітьми. Пекли хліб і розвозили його знайомим, у сусідні села. Коли 28 лютого під селом упав український літак, Авдєєви з односельцями не побоялися забрати тіла і похоронити загиблих льотчиків. Труни робив Василь. За документами, що збереглися, зробили написи. Після деокупації за ними приїхали військові і труни забрали.

Шукала чоловіка навіть у могилах

– Василю подзвонили люди, які живуть за лісом. Сказали, що у них там дві багатодітні сім’ї, діти від місяця і до шести років. Продуктів немає, води теж. Тому він зібрав, що міг, і 2 березня повіз їм, – розповіла журналістам про події того дня Тетяна.

Коли проводжала чоловіка, то не думала, що бачить його востаннє. Уже через пів години у ворота постукали. Коли дочка відчинила, там стояли буряти з автоматами. Господарі сховалися в будинку і через вікно спостерігали, як непрохані гості ходили подвір’ям. Після того, як окупанти пішли, Тетяна побігла на лісову дорогу попередити Василя. Чекала його до 12-ї ночі – не дочекалася. А о 5-й ранку жінка на іншій дорозі знайшла порожній чоловіків автомобіль зі слідами куль. Всередині нікого не було. Надії давало те, що не було і слідів крові. Неподалік були розкидані продукти з багажника.  

Відтоді Тетяна Авдєєва почала пошуки свого чоловіка. Сусіди розповіли, що бачили, як по Василевій машині стріляли, але одна з куль влучила у їхнє вікно, і вони відбігли від нього у сусідню кімнату. Тому не можуть сказати, що було далі. Після того, як окупантів вигнали з Київської області, Тетяна з тер­оборонівцями, кінологами обшукували територію. Розкопувала навіть свіжі могили, аби переконатися, що там немає її чоловіка. Писали листи у білорусь, у москву до уповноваженого з прав людини. Звідти навіть надіслали відповідь.

– Я знаю, що із сусідніх сіл тоді багато забрали полонених, але протягом двох місяців усіх повернули. А мого Василя не було в жодних списках.

Він дуже часто снився мені. Наче десь тут, поряд, але я не хотіла у це вірити. Якось уві сні мені сказав: «Ще час не настав», – зітхає дружина.

Тіло Василя знайшли випадково 4 серпня. Воно було в одному з бетонних колодязів, по яких з дороги стікає вода. Хоча Тетяна каже, що їх усі весною оглядали. На думку слідчого, тоді була вода. Вона затягла тіло в трубу, якою з’єднані всі стоки, а тепер пішли дощі, і воно спливло. Хоч російські загарбники і запевняли одного з мешканців села, нібито у Василя було поранення, він втратив багато крові і помер, проте експертиза встановила, що чоловіка вбили пострілом у голову. Тобто окупанти цинічно розстріляли мирного жителя. Поховали Василя Авдєєва у селі Воробіївка на Хмельниччині поруч з бабусею. Він так хотів. А ще вважав, що на похорон не треба одягати чорний одяг. Адже вірив, що смерті немає, просто душа переходить в інше життя. Тому всі рідні проводжали Василя в останню путь у світлому одязі.  

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися