Географічний центр України – на городі пенсіонерів з Черкащини
Україна

Географічний центр України – на городі пенсіонерів з Черкащини

5 вересня 2022, 09:54
0
0
Сподобалось?
0

Одразу дві області борються за звання географічного центру України. Ще за радянських часів його було встановлено у селі Добровеличковка на Кіровоградщині. А у 2004 році вирахували, що насправді ця точка на околиці села Мар’янівка Черкащини.

Наприкінці 1980-х років наукові розрахунки центру велись за типовою методикою. Бралися крайні точки і визначалась система координат з чітким центром. Так шукали центр срср, який нині не існує, визначали і центри європейських країн, приміром, Польщі чи Німеччини. Тому і з’явилася позначка у Добровеличковці. Втім така методика недосконала, бо Україна – особлива. Її територія нерівномірна, тож без чіткого аналізу та математичних розрахунків неможливо визначити її точний центр. Вираховувати його взялися у 2003 році за допомогою комп’ютерних технологій. Науковці працювали цілий рік, створили гігантський контур України, об’єднали 40 тисяч точок. Комп’ютер обчислив, що центр України на півночі села Мар’янівка на Черкащині. Згодом було виділено цілий гектар на облаштування такої пам’ятки. Сама ж капсула закопана на городі місцевої пенсіонерки Ніни Яківни, де є поряд монумент, на якому зазначено, що цей населений пункт – центр України. Той липневий день 2004 року, коли дізналася, що саме тут така визначна точка, жінка пам’ятає ніби сьогодні.

– Якраз святкували день народження дочки. До нас прийшла ціла делегація, попросили лопату, щоб закопати на городі капсулу. Ми всі пішли дивитися, – розповідає журналістам Ніна Яківна.

Відтоді пам’ятку доглядають цілою родиною, косять те місце, бо ж то їхня земля. Саме тут жінка з чоловіком прожили понад 50 літ у шлюбі. Навіть коли почалася велика війна, не покинули Мар’янівку, а прихистили у своїй хаті 12 людей – дітей, родичів та їхніх друзів.

– Нині вони по різних областях та за кордоном. А племінниця узагалі опинилась в окупації, – журиться жінка. – Тільки б сирена не гула! Віримо, що наші солдати нас захистять і буде перемога. І хочемо, аби це було якнайшвидше!

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися