По чому дрова на Волині і як їх купити
Україна

По чому дрова на Волині і як їх купити

10 вересня 2022, 17:33
0
0
Сподобалось?
0

На порозі зима, яка, передбачають, буде важкою. Лякають, що мало газу, тож мерзнутимемо. А якщо він і буде, то дуже дорогий. Тому люди уже запасаються паливом.

Село Кремеш Володимир-Волинського району газифіковане, але не всі мають блакитне паливо вдома. До хутора, де живуть одинокі 86-літня Параскева Галета та її дочка-пенсіонерка Віра, ніхто його й не вів. Тому жінки щозими опалюють дім дровами. Щоб їх купити, цілий рік відкладають по кілька гривень з пенсії.

– Ой, дитинко, та хіба я помню, скільки вони коштували? – знизує плечима Віра Михайлівна. – Вроді, п’ять тисяч давали за машину обрізків з усякого дерева. То чоловік один з Володимира привозив. Потім ще наймали хлопців, щоб порізали їх. А цього року ще не купували. Є багато старих дерев, то треба їх порізати. Але нема кому, доведеться наймати.

Розповідаю пенсіонерам, що вони як одинокі можуть звернутися до сільського старости з проханням допомогти з паливом. Адже такі добрі справи практикують у громадах. Наприклад, у Луцькій 41 сім’ї безкоштовно видають по п’ять кубів. Очільник Зимнівської сільської територіальної громади В’ячеслав Католик теж підтвердив, що коли люди з подібними проханнями звертаються, то їм ідуть назустріч.

– Усіх забезпечити не можемо, тому дивимося по ситуації: хто більше потребує палива, тому й підвозимо, – наголошує  В’ячеслав Артурович. – Залучаємо до співпраці і місцевих фермерів, які зрізають старі дерева або чистять заліснені ділянки.

Звичайно, більшість людей самі купують дрова. Голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець зауважив, що нині на ринку спостерігається певний ажіотаж, а ціна, порівняно з минулим роком, зросла приблизно на 25 відсотків. Хтось замовляє їх через інтернет, а хтось – у державних структурах. Наш колега кілька днів тому теж звернувся до Ківерцівського лісгоспу. Прийшов туди зі своїм і дружини паспортами та ідентифікаційними кодами, бо на одну особу видають п’ять кубів деревини. Написав заяву й одразу заплатив у «ПриватБанку» гроші.

– Два ЗІЛи дров твердих порід мені обійшлися приблизно у 7600 гривень, – зауважив. – Доставка у цю суму не входить.

Прес-секретар лісників Волині Світлана Думська зазначила, що нині процедура купівлі спрощена до максимуму.

– Дрова кожен може купити, звернувшись у лісництво, й оплатити товар через термінал або «ПриватБанк» та отримати в порядку черги. Є дрова, які можна забрати з лісу. Або купити одразу порубані: 1100 гривень за куб хвойних і приблизно 1500 – за твердолистяні. Ціна дров’яної деревини коливається від 450 до 900 гривень залежно від породи. Зрозуміло, що береза і сосна дешевші, а дуб і граб – дорожчі. Тобто добра машина дров, як кажуть в народі, вартує десь сім тисяч.

Якщо хтось хоче отримати більше інформації, то можна телефонувати до відповідальних осіб та лісничих: їхні номери мобільних є на сайті та на сторінках місцевих лісгоспів. За перше півріччя 2022 року державними лісогосподарськими підприємствами заготовлено 460,6 тисячі кубів деревини. Цікаво те, що це на 12,8 тисячі менше, ніж за аналогічний період минулого року. Тож особливого ажіотажу у нашому краї нема і на Волині дров вистачить усім. 

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися